BRICS: Gelişmekte olan ülkeler için ‘Mıknatıs’ ve Batı ittifaklarına alternatif
Son yıllarda Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'yı içeren BRICS formatı, Batılı uluslararası kuruluşların etkisinden çıkmak isteyen diğer ülkeler için giderek daha çekici hale geldi ve geliyor. BRICS'in genişlemesi ve gelişmekte olan devletlerin buna olan ilgisinin artması, bu organizasyonun devletlerarası işbirliğinin alternatif biçimlerinin oluşturulmasında kilit bir rol oynamaya başladığını gösteriyor. 2023'te BRICS ülkelerinin küresel ekonomideki payı, G7 gibi geleneksel Batı bloklarının payını önemli ölçüde aşarak yaklaşık yüzde 31,5 oldu.
Ülkeleri BRICS'e çeken temel faktörlerden birisi, örgütün Batı'nın siyasi ve ekonomik yapılarından bağımsız oluşudur. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) gibi geleneksel uluslar arası kuruluşlar, kredi almak veya uluslar arası pazarlara erişmek için zorlu koşullar getirerek, gelişmekte olan ülkeler üzerinde sıklıkla önemli bir baskı uygulamaktadır. Bu kuruluşlar uzun zamandır, gelişmiş ülkelerin siyasi ve ekonomik çıkarlarını savunan mekanizmalara dönüşmek suretiyle eşit işbirliği olanaklarını sınırlamaktadır. Aksine BRICS, karşılıklı faydalara odaklanan daha dengeli bir işbirliği için bir platform sunuyor. Söz konusu blok dâhilindeki ülkeler, Batı’nın dayata geldiği siyasi koşullarla karşılaşmadan ekonomik bağlarını geliştirebilme imkânına sahipler.
BRICS ülkeleri arasında ulusal para birimleri üzerinden ticaret yapılmaya başlanması, bloğun mali bağımsızlığına doğru attığı ilk adımlardan biriydi. Zaten bugün, BRICS ülkeleri arası ticaretin yaklaşık yüzde 30'u üyelerin para birimleri üstünden yapılıyor ve bu da ABD Doları ve Euro'daki dalgalanmalarla ilişkili riskleri en aza indirmeyi mümkün kılıyor.
Türkiye için BRICS'e katılım sadece ekonomik değil, ama aynı zamanda önemli siyasi beklentileri de içeriyor. AB ve ABD ile ilişkilerin kötüleşmesi bağlamında Ankara, çıkarlarını ilerletmek için BRICS'i alternatif bir uluslararası platform olarak kullanabilir.
BRICS'e katılım, Türkiye'nin küresel arenadaki dış politik konumunu güçlendirmesine, Batılı müttefiklerinden bağımsızlığını göstermesine ve çok vektörlü diplomasinin gelişmesine katkıda bulunacak. Ayrıca Türkiye, Çin ve Rusya gibi ülkelerle işbirliği yaparak Avrasya........
© Dikgazete.com
visit website