menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Yeni Nükleer Çağ; engellenmek istenen Akkuyu NGS

8 0
23.08.2024

Amerika’nın en büyük medya kuruluşundan biri olan New York Times (NYT); ABD Başkanı Joe Biden'ın Mart Ayında, ABD'nin olası bir çatışmada nükleer silahları nasıl kullanacağını ana hatlarıyla açıklayan son derece gizli bir belge olan yeni bir "nükleer istihdam rehberini” onayladığını haberleştirdi.

Haber, bir gazetecilik başarısı değildi. Bilakis Amerikan Hükümeti tarafından basına sızdırılmasıydı.

Raporda, her dört yılda bir güncellenen belgenin, Çin'in nükleer cephaneliğini büyük ölçüde genişletmesiyle başa çıkmak için ABD nükleer caydırıcılık stratejisini yeniden yönlendirdiği belirtildi.

Rapora göre; belge ayrıca ABD ordusuna; Çin, Rusya ve Kuzey Kore'den gelebilecek “koordineli nükleer meydan okumalar” olasılığına hazırlanması talimatını veriyordu.

Amerika’da bir önceki seçim kampanyasında o zamanki aday Biden; nükleer silahların sayısını ve rolünü azaltma, nükleer silahların kontrolünü ilerletme ve “nükleer silahların tek amacının nükleer saldırıları caydırmak” olduğunu ilan etme sözü vermişti.

Biden, bunun sözünü verse de müesses Amerikan derin devleti ve Pentagon; Biden’a verdiği sözü unutturalı çok oldu.

Amerika’ya göre; tek bir ülke veya tehdide karşı değil bilakis Rusya, Çin ve Kuzey Kore karşısında nükleer cephanelikler doldurulmalıydı.

Çin, NYT’nin haberine karşı yaptığı açıklamada, Amerika’yı; “Çin'in nükleer tehdit söylemini yaymakla ve stratejik avantaj elde etmek için bahaneler bulmakla” suçladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı, yayınlanan rapordan endişe duyduklarını ve ABD'nin son yıllarda sürekli olarak sözde Çin nükleer tehdit teorisini gündeme getirdiğini söyleyecekti.

Rusya'dan rapora henüz yanıt gelmedi.

ABD merkezli Silah Kontrol Birliği'nin derlediği tahminlere göre, ABD'nin yaklaşık 3.700 aktif savaş başlığından oluşan bir nükleer stoku bulunuyor. Çin ise Amerika’nın beş binin üzerinde nükleer başlığa sahip olduğunu iddia ediyor.

Grubun tahminlerine göre; Rusya'nın yaklaşık 4 bin 380 nükleer savaş başlığı bulunuyor ve bunların bin 550'si stratejik teslimat sistemlerinde yer alıyor.

Rusya’nın sahip olduğu nükleer silah varlığı, ABD nükleer silahlanması için itici gücü olmaya devam ediyor.

ABD, hedefteki düşman/ haydut ülkelere karşı; caydırma ve karşılama yeteneğimizi garanti altına almak için duruşunu ve yeteneklerini ayarlamaya devam etmek zorunda.

Putin, 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana, oradaki Batı destekli güçlere karşı nükleer silah kullanma konusunda defalarca üstü kapalı tehditlerde bulunması; Nükleer Savaşın yaklaştığı izlenimi veriyor.

Hayır, sadece Putin suçlanmamalı. Küresel Güçler Nükleer Silahı ilk ateşleyenin Putin olması için çaba sarf ediyor. Putin, tuzağa mı çekilecek?

Amerika, “Nükleer İstihdam Rehberi” olarak adlandırılan revize edilmiş stratejiyi onayladığını şimdiye kadar gizlemişken neden duyurma gereği duydu?

Pentagon'un Çin'in stoklarının önümüzdeki on yıl içinde ABD ve Rusya'nın stoklarıyla rekabet edecek büyüklüğe ve çeşitliliğe ulaşacağına inanmasının ardından; onaylanan stratejik belge sızdırılmıştı.

Yaklaşık dört yılda bir güncellenen belge, o kadar gizlidir ki elektronik kopyası yok, yalnızca birkaç ulusal güvenlik görevlisine ve Pentagon komutanına dağıtılan az sayıda basılı kopyası var.

Biden’ın görev süresi dolmak üzereyken bu belgenin acilen hazırlatılmasında başka detaylar mı var? New York Times'ın bir haberi epeyce karışıklığa yol açtı.

ABD, nükleer cephaneliğini genişletirken Çin'in 'nükleer tehdidi' nedeniyle ‘kurt’ diye bağırıyor.

Gözlemciler, ABD başkanının orduya kıyamet gününe hazırlanmaları talimatını verdiğini iddia ediyor.

ABD, iç askeri-endüstriyel kompleks için daha fazla savunma bütçesi sağlamak amacıyla, temelsiz “nükleer tehditler” üretmeyi veya abartmayı tercih ediyor. Şimdilik Çin bahane.

ABD'nin gerçekte aradığı şey, gücünü ispatlamak. Böylelikle Hegemonik bir güç olan ABD; diğer ulusları nükleer gücü ile tehdit ediyor.

ABD'nin güvenliği, diğer ülkelerin güvensizliği üzerine kurulu. Hegemonik statüsünü sürdürmek için ABD, nükleer silahların küresel hakimiyetini sürdürmede önemli bir araç olmasıyla, mutlak güç üstünlüğünü sağlamak için mücadele ediyor.

Çin ise nükleer silah geliştirerek; diğer nükleer silahlı devletlerden gelen tehditlerden kaçındığını söylüyor. Çin de aynen ABD gibi Nükleer Silahı kullanan ilk ülke olmak istemiyor.

Çin'in karmaşık bir uluslararası ortamda, ulusal güvenliğini ve toprak bütünlüğünü korumak için gerekli bir önlem olduğunu ve meşru bir kendini savunma eylemi olduğu; Çin kaynakları tarafından teyit ediliyor.

Nükleer bir savaşta kazanan olmayacak. Büyük Oyun sürdürülüyor

ABD, nükleer paylaşım, caydırıcılığı yayma, nükleer ittifakı genişletme gibi küresel ve bölgesel barışın altını oyacak olumsuz adımlarına son vermeli. “Dünyadaki nükleer risklerin ve stratejik tehditlerin ana kaynağı ABD.
Ancak sonuç ne olursa olsun 20 Ocak günü, ABD başkanlığı için yemin edecek Trump ya da Harris'i zorlu bir “nükleer caydırıcılık” mirası bekliyor olacak.

Biden'ın pişirdiği sıcak kestaneyi tutma görevi ise 2025 yılında Beyaz Saray'ı devralacak isme düşüyor.

ABD, Çin ve Rusya arasındaki Nükleer Silahlanma ile ilgili biraz satır aralasak........

© Dikgazete.com


Get it on Google Play