İsmail Heniyye suikastında ‘humint’ faktörünün rolü nedir?
Hamas Lideri İsmail Heniyye, İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen bir saldırı ile şehit oldu. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ı tebrik için bölgede bulunan Heniyye’nin Tahran'da savaş gazileri için özel bir karargahta kaldığı bildirildi. İsrail’in buraya düzenlediği saldırının ise İran dışından yapıldığı ifade edildi. Saldırıda, füzelerin kullanıldığı da gelen bilgiler arasında.
Yabancı basında yer alan bilgilere göre; İsrail basın bürosu, Heniyye'in bir fotoğrafını ‘Facebook'ta "Kaldırıldı" başlığıyla paylaştı. İsrail kaynakları, saldırıyı üstlenmese de İsrail'in aşırı sağcı Kültürel Miras Bakanı Amichay Eliyahu, “Dünyayı bu pisliklerden temizlemenin doğru yolu budur. Artık hayali barış/teslimiyet anlaşmaları yok, bu ölümlülere merhamet yok. Onlara vuracak demir el, barışı arzulayanlarla barış içinde yaşama yeteneğimizi güçlendirecek” ifadelerini kullandı.
İsrail gerek tavrı gerek yetkilileri tarafından yaptığı açıklamada, dolaylı olarak suikastı kabul etmiş oldu. İsrail’in dış istihbarat servisi MOSSAD’ın dünya genelinde suikast yapma potansiyeli referans alınırsa, bu suikastı MOSSAD’ın yaptığı seçeneği daha belirgin bir hale gelecektir.
İsrail’in sınır ötesinde düzenlediği operasyonlarda adından söz ettiren MOSSAD, gerçekleştirdiği suikastlarda yerel işbirlikçilerden faydalanmaktadır.
Hamas Lideri İsmail Heniyye'ye İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen suikast, insan istihbaratına dayalı bir mekanizmanın şifrelerini bizlere sunabilir. Saldırı, hangi teknik envanterle gerçekleştirilirse gerçekleştirilsin, insana dayalı istihbaratın verdiği bilgiler sonunda yapıldığı açıkça anlaşılabilir.
Salih Aruri, Fuat Şükr ve İsmail Heniyye suikastları, usul olarak aynıdır. Her 3 saldırı da bir binayı hedef almaktan ziyade binanın bölümlerini hedef almıştır. Aruri suikastında kullanılan silah, odaların çift taraflı imha edilmesine neden olmuştur. Saldırıda başarısızlık ihtimalinin ortadan kaldırılması için başvurulan seçenek sonucu Aruri ve arkadaşları şehit olmuştu.
Bölgeyi çok iyi bilen Aruri’nin, toplantı halindeyken hedef alınması, sahadaki istihbarat elemanlarının verdiği bilginin doğruluğuyla dile getirilebilir. Yerel ağ kullanmadan, nokta operasyonlarının gerçekleştirilebilmesi ihtimali oldukça zayıftır.
Kamuoyuna yansıyan bilgiler de bu durumu doğrular niteliktedir. İran Haber Ajanslarına göre gece gerçekleştirilen saldırı sırasında, İsmail Haniyye’nin, Tahran'da savaş gazileri için özel bir karargahta kaldığı bildirilmektedir. Heniyye'nin, havadan atılan bir füzeyle hedef alındığını belirten İran kaynakları, füzenin ateşlendiği yerin belirlenmesi için soruşturmaların sürdüğünü........
© Dikgazete.com
visit website