menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Abhazya’daki seçimlere Rusya ve Türkiye baskısı var mı?

10 4
05.02.2025

MOSKOVA

Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra Gürcistan, Abhazya topraklarının kendilerine ait olduğunu düşünerek saldırılar başlattı. 19921993 yılında yaşanan çatışmalarda profesyonel ordusu bile olmayan Abhazya, sivil milisler oluşturarak bölgenin en güçlü orduları arasında olan Gürcistan’ı kendi topraklarından çıkararak bağımsızlığını resmen ilan etti.

Ancak Gürcistan, Rusya ve batılı ülkelerin yanına çekmeye çalıştığı bir ülke iken 2000’li yılların başlarında batılı ülkeler ile işbirliği yaptı, Abhazya, Güney Osetya ve Rusya’ya tehdit oluşturmaya başladı. Örneğin Gürcistan, NATO ve AB’ye katılmak isterken Karadeniz’de NATO güçleri görünmeye başladı. 2008 yılında ise hiçbir Birleşmiş Milletler ülkesinin tanımadığı Abhazya ve Güney Osetya, Rusya tarafından resmen tanındı. Bu, karşılıklı işbirliğine ve ülkeler arası güvenlik çıkarlarına dayanan bir tanınmaydı. Gürcistan’ın durdurulduğu nokta da buydu.

Abhazya özelinde şunu söyleyebiliriz. Kendi halinde var olmaya çalışan Abhazya, Rusya’nın tanıma kararının ardından iç dinamiklerini bir araya topladı. Ekonomik ve siyasi olarak güçlendi. Ambargolar altındaki Abhazya, Rusya’nın müttefikliğe dayanan desteğiyle Kuzey Kafkasya’nın bir gücü haline geldi.

Zaten Abhazya’yı özel kılan nedenlerden bazıları doğası, Karadeniz’e kıyısı olması, su yatakları ve verimli topraklarıydı.

Ancak Abhazya’nın ekonomik kalkınma için daha fazla Rus desteğine ihtiyacı varken Aslan Bjeniya iktidarı, Abhazya’ya yatırım yapan Rusların mülk edinmesine olanak sağlanan bir tasarıyı Abhazya parlamentosuna sundu.

Abhazya muhalefeti, bu tasarının Abhaz toplumuna zarar vereceğini düşünmüştü.

Öncelikle Abhazya’nın nüfusu 250 – 300 bin dolayında. Diğer taraftan Rus yatırımcıların ekonomik gücü, Abhaz halkını ezebilir endişesi vardı.

-Aslan Bjeniya

Böylelikle Abhazya muhalefeti, Bjeniya iktidarına karşı ayaklandı, parlamento ve başkanlık binası protestocular tarafından kontrol altına alındı. Aslan Bjeniya bu baskıya daha fazla dayanamayarak başkanlıktan istifa etti.

Önümüzdeki 15 Şubat tarihinde Abhazya için kadersel bir niteliğe önemi olan cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak. Bu seçimlerde, Abhazya muhalefetinin en ön saflarında yer alan Adgur Ardzınba ve görevinden istifa eden Aslan Bjeniya’nın desteklediği Badr Gunba favori görünüyor. Oleg Bartzits ve Robert Arşba da diğer adaylar arasında bulunuyor.

Abhazya Merkez Seçim Kurulu’nun 15 Şubat 2025’te seçim kararını ilan etmesinin ardından ülkede sükunetle seçim çalışmaları yürütülüyor. Adgur Ardzınba, Badr Gunba, Oleg Bartzits ve Robert Arşba, televizyon........

© Dikgazete.com