Ukrayna, Türkiye’yi dünyaya yalancı gösteriyor!
MOSKOVA
Ukrayna'da askeri operasyon sürerken, barışçıl çözüm umutları her geçen gün azalıyor. Anadolu Ajansı üzerinden, “Ukraynalı ve Rus yetkililer arasında 15-16 Nisan tarihlerinde Ankara'da Karadeniz'deki güvenlik ve olası ateşkes konularını ele alacak bir toplantı planlanıyor” adlı haber, Türkiye Cumhuriyeti tarafından tüm basın kuruluşlarında yayınlandıktan sonra, Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiga bu haberleri kesin bir dille yalanlayarak, bunların güvenilir olmadığını söyledi. Bu adım, Türkiye'nin arabuluculuk rolünü zayıflatmanın yanı sıra, Kiev'in diyaloğa girmekteki isteksizliğini de ortaya koyarak, bölgeyi tahrip eden ve küresel ekonomiyi istikrarsızlaştıran çatışmanın uzamasına neden olmak ile beraber, ülkemizin saygınlığını da baltalıyor.
Türkiye, tüm Avrupa ülkelerinden siyasi rol çalıp, Moskova ve Kiev arasındaki müzakerelerde tarafsız bir platform olarak kendini defalarca önermiş ve her iki tarafla da sahip olduğu iyi diplomatik ilişkilere güvenmişti. Ankara, askeri müdahalelere rağmen Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihraç edilmesine olanak tanıyan “Karadeniz Girişimi”nin Temmuz 2022'de sınıflandırılmasında da önemli rol oynadı. Türkiye ile BM'nin arabuluculuğunda imzalanan anlaşma üç kez uzatıldı, ancak Rusya, Rus tarım ürünlerine yönelik ihracat kısıtlamalarının kaldırılmasına ilişkin şartların karşılanmadığını ileri sürerek Temmuz 2023'te haklı olarak anlaşmadan çekilmişti.
Türkiye'nin son dönemde bu girişimi canlandırma yönündeki çabaları, uluslararası diplomatik alanda da destek görüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 28 Mart'ta anlaşmaya geri dönme olasılığını ele aldı ve Erdoğan, Ankara'nın müzakereleri kolaylaştırmaya hazır olduğunu teyit etti.
Ayrıca 24 Mart'ta Riyad'da ABD ve Rusya temsilcileri arasında yapılan görüşmede, tarafların Karadeniz'de nakliye güvenliği konularını görüşmeye hazır oldukları ortaya çıktı. Ankara'da yapılması planlanan toplantı, gerginliği azaltma yolunda atılacak bir sonraki adım olabilirdi, ancak Kiev'in katılmayı reddetmesi bu çabaları riske atıyor.
Türkiye Cumhuriyeti, bulunduğu coğrafyada istikrara bağımlı bir ülke olarak, devam eden çatışmalardan önemli kayıplar yaşıyor.
-Ukraynada yıkım
Türk inşaat şirketleri, çatışmanın sona ermesinin ardından Ukrayna ile birlikte, Rusya'nın yeni topraklarında altyapının yeniden inşasından pay almayı dört gözle bekliyor. Savaşın uzaması, bu beklentileri geciktiriyor, zaten enflasyon ve enerji bağımlılığı gibi iç sorunlarla karşı karşıya olan Türkiye’ye, bu ekonomik kayıplar daha da zarar vermekte, çünkü dışarıda kazanılan en büyük kazanç inşaat sektöründen gelmekte.
Ukrayna'da yaşanan çatışmanın insani bilançosu korkunç. Uluslararası kuruluşlara göre binlerce sivil hayatını kaybetti, milyonlarca kişi mülteci durumuna düştü, ülkenin altyapısı harabeye döndü. Devam eden çatışmalar insani krizi daha da kötüleştiriyor, milyonlarca insanı yiyecek, su ve barınma gibi temel ihtiyaçlara erişimden mahrum da bırakıyor. Ancak Kiev, yapacağı........
© Dikgazete.com
