Flörtün toksik halleri
Son zamanlarda etrafımda en sık duyduğum yakınmalardan biri şu: “Ciddi ilişki kuracak kimse kalmadı!” Bu söz artık sıradan bir serzeniş değil; adeta bir jenerasyonun duygusal feryadı. Flört kültürü öyle bir evrim geçirdi ki, bir noktadan sonra romantik ilişkiler değil, psikolojik vakalar konuşulur oldu. Patolojik ilişkilenme o kadar yaygınlaştı ve olağanlaştı ki, sonunda toksik ilişkiler kendi terimlerini yarattı. Ve bu terimler günlük hayatımızda sık sık kullanılmaya başladı.
90’lar ve 2000’lerin başında işler daha basitti. Eğer erkek kadınla bir ilişki düşünüyorsa, “Benimle çıkar mısın?” diye sorardı; amaç net, yol belliydi. Yok eğer ilişkiyi bir gece ile sınırlandırma niyetindeyse de “Bize gelsene DVD izleriz?” derdi. Herhangi bir ilişkiden kaçmanın planı da belliydi, o cümle herkes tarafından bilinirdi. “Sorun sende değil, bende…” klişesiyle sahneden inilir, kaçanın arkasından iki beddua edilir sonra sessizlik günleri başlardı. Oysa günümüzde ilişkiler tam bir Nolan filmi gibi. Yani zaman mefhumu yok, olaylar karışık, başrol kim o bile belli değil. Belirli olan tek şey var o da belirsizlik.
Günümüzde flört artık sadece bir bağ kurma aracı değil; aynı zamanda bireysel psikolojik yapılarımızın sahne aldığı bir arena. Sosyal medya yüzünden hemen her davranış normalleştirildiği için patolojik döngüler de sıradan hale geldi. Haliyle, bu döngülere ilişki denir oldu. Haz peşinde koşmanın adı ‘anı yaşamak’ ve ‘akışta olmak‘ oldu. Yani bu kavramların da içi boşaltıldı.
Ghosting (Hayalet Olma)
Bir gün mesajlar havada uçuşuyor, ertesi gün ise boş ekrana bakarken buluyorsunuz kendinizi. Öldü mü kaldı mı belli değil. Ne bir açıklama, ne bir veda. Helvayı ateşe koyup koymama konusunda kararsız kalınması çok normal çünkü bir önceki gün saatlerce mesajlaştığınız ya da birlikte zaman geçirdiğiniz kişinin nerede olduğu, dönüp dönmeyeceği belirsiz. Var mı? Yok mu? Bu soruların cevapları bilinmiyor. Sanki Thanos parmağını şıklattı ve o da puf diye ortadan kayboldu.
Ghosting yapanlar genelde bağlanmaktan korkan ama kaybolmakta usta kişilerdir. Öte taraftan, günümüzde bu davranış artık o kadar normalleşti ki, kimse açıklama yapmaya zahmet etmediği için ghosting ‘ben gittim, sen anla‘ demenin kolay yolu haline geldi.
Haunting (Musallat Olma)
Ghosting yapan kişinin gizemli bir şekilde geri dönüp ama tam olarak da dönmeyip varlığını hissettirdiği durum. Hikayelerinizi izliyor, paylaşımlarınızı beğeniyor ama mesaj atmıyor. ‘Black Mirror’ dizisinin en tedirgin edici bölümleri gibi, var ama yok. Kendini unutturmuyor ama açıklama da yapmıyor.
Benching (Yedekte Tutma)
Bu kişiler, size ilgi gösterir ama tam olarak da yanınızda olmaz. Öyle bir noktada tutarlar ki, “Acaba gerçekten bir şey hissediyor mu?” diye düşünmekten uykularınız kaçar. Kısaca, futbol takımında kulübede bekleyen oyuncusunuz. Teknik direktör sahaya sürerse oynayabilirsiniz ama muhtemelen hep yedek kalacaksınız.
Stashing (Gizleme)
Sevgiliniz var ama bunu bir Allah’ın kuluna anlatmıyor. Aileye,........
© Diken
