Masalımı geri verin, Pinokyo'mu da!
H. AYHAN TİNİN
Sanat da var / Edebiyat
Soğuk bir Şubat günüydü.
“Çocukça bir şey yazdım” diye editör arkadaşına gönderdi yazdıklarını. “Eğer devam etmemi istiyorsan, lütfen motive edecek kadar bir para gönder…“
Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde, develer tellal iken pireler berber iken ben anamın beşiğini tıngır mıngır sallar iken, anam düştü eşikten, babam düştü beşikten, biri kaptı masayı, biri kaptı meşeyi, dolandılar dört bir köşeyi…
İşte böyle başlar bütün masallar.
Bizim Floransalı Carlo Colladi’nin de masalı böyle başlamıştı belki, bilmiyorum.
Çünkü 1881 Şubat’ında yazılan orijinal metinler, Floransa Ulusal Müzesi’nde.
Ve ulaştığım çevirilerin her biri, yayımlandığı ülkenin gelenekleri ve kültürüyle iç içe geçerek bozulmuş.
Ben küçükken masalları hep çocuklar için zannederdim. Çoğu kez büyükler için olduğunu yaşım ilerleyince öğrendim.
Hatta göstergebilim ve Propp’un inceleme modelleri üzerinden gidersek, ezoterik ve kadim bilgilerin sarılıp sarmalandığı anlatılardır masallar… Anlayana. Anlamak isteyene. Hakikati arayana…
Pinokyo’nun doğum günü. Tam 144 yaşında.
Tek masal yazmış bir masalcının, bir İtalyan bağımsızlık savaşçısının, eğitim reformlarından sorumlu bir siyasetçinin yegâne masalı… Dünyanın en ünlü masallarından biri; Pino (Çam Ağacı) ve Occio (Göz) kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşmuş bir isim Pinokyo.
Carlo Colladi fakir bir ailenin çocuğu. Rahip okulunda almış ilk eğitimini, ama dünyayı saran adaletsizlikle mücadele etmek için gazeteci olmuş. İtalya’nın ilk bağımsızlık mücadelesi........
© Diken
