Eğitim Ne İşe Yarar?/Öğretmen Ne İş Yapar?
Bireyler, toplumlar sürekli bir değişim halini yaşar. Bununla birlikte çevresel koşullar ve de insanı ilgilendiren neredeyse her şey bir şekilde bu değişim/dönüşüm/başkalaşımdan nasibini alır. Çoğu kere bunun farkında bile olmayız. Bu durum biraz da eşyanın tabiatında vardır. O nedenle bu hali çok da sorgulamadan tabi olmakla yetiniriz.
Mesela eğitim… Evet, bu yönüyle hammaddesi insan olan uzun soluklu bir süreçtir eğitim.
Bu nedenle de eğitim, zaman ve koşullarla birlikte sürekli kendini yeniler/yenilemek zorundadır. Özellikle Türkiye gibi henüz kendini bulmamış, gelişmekte olan ülkeler için bu yenileme daha hızlı bir şekilde tekerrür eder durur.
Öyle ki her hükümet döneminde, her yeni Bakan atamasında bu değişim hali dillerden düşmez. Sözüm ona şuralar, kurultaylar, sempozyumlar, konferanslar, aramalar, taramalar… alır başını gider. Çoğu şekilsel değişikliklerdir bunlar. Özde, temelde, ruhta, mantalitede… değişim olmadığı içindir ki yapılan bütün eğitim hamleleri patinaj halini yaşar ve neticede bir arpa boyu yol alınmaz. Biraz abartılı da olsa da son yüzyıllık eğitim halimiz böyledir.
Şimdi yeni bir yüzyıla ayak basarken de yüksek sesle yine eğitimin değişim hali dillendirildi. Sayfalar dolusu yazıldı, çizildi. İddialı laflar edildi. Sonucu tahmin etmek kehanet değil! Çünkü aynı tekerrür, aynı patinaj hal devam ediyor.
Peki yüzyılın eğitiminde değişen ne?…
Şekilsel bir değişimin ötesinde değişen bir şey var mı?
Sadece binalar, materyaller, kampüsler, araç-gereçler… eğitimi oluşturmuyor. Eğitmenler de tek başına bir çözüm değil elbette. Topyekûn bir değişime ihtiyaç var. Lakin onu kimse göze alamıyor.
İşin doğrusu 250-300 yıl önce okullar hangi mantıkla kurulduysa hala aynı minval üzere devam ediyor.
‘Eğitim Bir Kitle İmha Silahı’ kitabının yazarı John Taylor Gatto’nun anlattığı kısa hikâye eğitimdeki hal-i pür melalimizi güzel açıklıyor:
‘Eğer pireleri derin olmayan bir kabın içine koyarsanız zıplayıp çıkarlar. Ama kabın kapağını kısa bir süreliğine kapatırsanız kaçmaya çalışırken kapağa çarptıkları için çok yüksek sıçramamaları gerektiğini öğrenirler. Sonra........© dibace.net
