Kintsugi ile yeniden varoluş
Kingtsugi 15 .yüzyılda ortaya çıkan bir akımdır.Kırılan bir nesneyi eskisinden daha güzel ve alımlı bir şekilde onararak tekrar kullanıma sunmayı amaçlar. Genellikle seramik objeler üzerinde uygulanan estetik bir uygulamadır. Kintsugi sanatının temelinde kusurların olduğu gibi kabul edilmesi vardır. Hiçbir şeyin kusursuz, simetrik ve düzenli olamayacağını vurgular.Zamanla bu sanat bir felsefe halini alır.Bu felsefeye göre kırılma aslında bir kayıp değil yeni bir varoluş demektir.
Kintsugi sanatının ve felsefesinin ortaya çıkışı Japon bir komutanın çok sevdiği seramik çaydanlığının kırılmasıyla başlar.Çaydanlığı kırılan komutan yeniden tamir edilmesini ister.Çaydanlığın kırılan parçaları bir araya getirilip tamir edilir,komutana verilir ama komutan gördüğü sonuçtan memnun kalmaz.Eski çaydanlığını geri ister ama bu artık mümkün değildir.Japon zanaatkar yeni bir yöntemle, kırıklara yaptığı estetik bir müdahale ile çaydanlığın daha güzel daha sağlam hale gelmesini sağlar.Japon komutan eski çaydanlığına daha da göz alıcı, anlamlı bir şekilde kavuşur.
O zamandan beri kingtsugi zanaatkarları kırık seramiklare altın tozu ve bazen de gümüş tozu içeren "urushi"adı verilen özel bir reçine kullanarak geri dönüştürürler.Kırılan nesneyi ilk haline göre daha güzel ve daha değerli kılan ve hayata kazandıran bir yöntemdir.Kırıklar daha zarif ve göz alıcı şekilde vurgulanır,onarılan her bir parçanın güzelliği o objeyi daha değerli kılar.Eskisinden........
© Denge
visit website