menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

DİNİ DÜŞÜNCENİN YENİDEN İNŞASI

7 0
15.04.2025

Samsun/ İlkadım DOSTER Aliya İzzetbegobiç konferans salonunda konumun başlığı ile ilgili OMÜ İlâhiyat Fakültesi Dekanı Sayın; Prof. Dr. Faruk SANCAR Hoca'mız 12.04.2024 tarihinde bir saat süren bir konferans verdiler. Bendeniz de bu konferansı canlı olarak dinledim, ardından hocamızla tanıştık ve kısa bir sohbette bulunduk. Hocamızın konferansı ile ilgili aldığım notları yazıya aktarmaya çalışacağım.

Konuya geçmeden önce Faruk SANCAR Hoca'yı kısaca tanıtalım. Faruk SANCAR; 1977 yılında Samsun'un Bafra ilçesinde doğdu. 2000'de KTÜ. Rize Ilahiyat Fakültesi'nden mezun oldu. 2002'de “Ali Rabben et-Taberî ve Nübüvveti Ispat Metotlari” isimli tezi ile yüksek lisansını; 2010'da Kelam ve Tasavvuf açısından Nübüvvet: Fahreddin er-Râzî ve Ibnü'l-Arabî Örnegi” baslıklı teziyle DEÜ.Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde doktorasını tamamladı. 2011’de RTE Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kelam Anabilim Dalı’na Yardımcı Doçent olarak atandı. Kasım 2017’de Doçent oldu. 2018 yılı mart ayında Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne geçiş yaptı. Daha sonra profesörlüğe yükselen Sancar son Cumhurbaşkanlık kararnamesiyle OMÜ İlâhiyat Fakültesi'ne dekan olarak atandı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanlığı'nda yapılan devir teslim töreniyle Prof. Dr. Faruk Sancar, Prof. Dr. Recep Demir'den dekanlık görevini devraldı. Halen dekanlık görevine devam etmektedir.

Hocamız öncelikle dinde yenilenmenin ne anlama geldiğini tarihi süreçten atıflar yaparak anlatmaya çalıştı. İmam-ı Şafin'in risalesi incelendiğinde ta o zamanlardan itibaren dinin fıkıh boyutundaki meselelerde yenilenme emarelerinin olduğunu ifade etti. İmam-ı Şafi MS 767- 820 tarihleri arasında yaşamış bir insan. Daha nübuvvetin 150 ile 200. yılları arası. Hoca; Peygamber........

© Denge