På utsiden av Guds trange dør
Ved å flytte kommende søndags botstekst til andre søndag i fastetiden understreker tekstrekkene hvor viktig det er å forstå fastetiden som botstid. «Bot» betyr «omvendelse». Vår tekst er hentet fra et kapittel der det i forveien har handlet om både omvendelse (13,1–9) og Guds rikes vekst (13,18–21).
Innledningsvis i teksten vår opplyser Lukas (vers 22) at Jesus er på reise mot Jerusalem. Det er et klassisk fastemotiv. I fastetiden er vi så å si Jesu medvandrere. I byene og landsbyene underviste Jesus. Og da skjedde det at en tilhører tok ordet (vers 23ff) med et spørsmål:
22 Under vandringen mot Jerusalem dro han (= Jesus) gjennom byer og landsbyer og lærte.
23 En sa da til ham: Herre, er det få som blir frelst? Men han sa til dem:
24 Strid for å komme inn gjennom den trange døren! For mange, sier jeg dere, skal søke å komme inn og ikke være i stand til det.
Spørsmålet om hvor mange som ville bli frelst, ble diskutert en del blant fariseerpartiets medlemmer på Jesu tid. Jesus selv uttalte seg om saken i Bergprekenen (Matt 7,13f): Bare få går inn gjennom den trange porten og vandrer på den smale veien. I utenombibelske kilder fortelles det om ledende fariseere som ordla seg like pessimistisk.
Spørsmålet i vers 23 bruker uttrykket «bli frelst». I Jesu svar tolkes det som identisk med «komme inn i Guds rike» (se vers 24 og vers 28f). Jesus svarer ikke i vers 24 direkte og med tørr statistikk. Men han vinkler svaret med individuell og eksistensiell adresse til tilhørerne i den jødiske småbyen. På samme måten må predikantene på søndag vinkle forkynnelsen av Jesu ord individuelt og eksistensielt til oss som skal høre.
Jesus ber oss «streve» eller........
© Dagen
