Hva er for sensitivt og privat?
Denne uka har Dagbladets journalister og redaksjonsledere stått overfor mange vanskelige avveninger i rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen (59) i Sandnes. Hva av det som kommer fram i rettssaken kan vi rapportere som det er, og hva er så sensitivt og privat for særlig de fornærmede eller tredjepersoner, at vi skal la det ligge - eller utelate detaljer? Og hvordan kan vi gi et dekkende bilde av alt som taler for og mot Gjert Ingebrigtsens skyld eller uskyld - når vi og samtlige andre medier samtidig må ta menneskelige hensyn i saken, som resulterer i at ikke alt som blir sagt i retten rapporteres direkte til leserne?
Som vanlig vil jeg gjerne ha e-poster fra dere lesere og abonnenter. Mener dere jeg har glemt noe eller tar feil, så send meg gjerne en e-post. Alle får svar.
Det har for øvrig vært en uke med mange store nyheter, så scroll deg nedover for å få med deg alt.
Og som vanlig har jeg brukt kunstig intelligens til å lage noen av sammendragene i min gjennomgang av ukas viktigste nyheter.
Sjelden har det vært mer forhåndsomtale av en straffesak enn det vi har sett i saken mot Gjert Ingebrigtsen - av helt selvfølgelige årsaker.
Familien står bak noen av de mest ekstreme, sportslige resultatene vi noen gang har sett på friidrettsbanen, og de ble fulgt svært tett over lang tid av tv-kameraene i NRK-serien «Team Ingebrigtsen». Vi var alle på innsiden som tv-seere, og vi ble svært godt kjent med den utradisjonelle familien.
Mandag 24. mars startet saken i Sør-Rogaland tingrett i Sandnes. 59-åringen er tiltalt for mishandling i nære relasjoner mot to av sine barn - datteren (18), som vi i Dagbladet og medier har valgt å anonymisere fordi hun var mindreårig, og sønnen Jakob Ingebrigtsen (24). Gjert Ingebrigtsen nektet straffskyld for alle tiltalepunkter da han ble spurt om hvordan han stilte seg til tiltalen.
Jakob Ingebrigtsen forklarte i retten at hans oppvekst var preget av frykt og kontroll fra faren Gjert sin side.
- Min oppvekst var sterkt preget av frykt. Jeg har lenge kjent til en fryktkultur. Som tenåring kjente jeg sterkt på dette, følte at jeg ikke hadde noen autonomi eller stemme i noe, sa han fra vitneboksen.
Han beskrev også hvordan NRK-serien «Team Ingebrigtsen» framstilte farens oppførsel på en humoristisk måte, mens det i virkeligheten opplevdes som «alt annet enn komisk».
24-åringen fortalte om flere påståtte voldshendelser med pappa Gjert i barndommen.
I 2008, da han gikk på barneskolen, havnet han i en konflikt på skolen. Jakob forteller at skolen ikke fikk tak i mamma Tone og at de derfor ringte faren Gjert.
- Jeg husker ikke hva som ble sagt, men husker en ekstremt ubehagelig stemning hvor han spør konfronterende hvorfor skolen vil ha tak i mamma og jeg sier at jeg ikke vet. Det tror han ikke på og anklager meg for å lyve. Det oppstår en konfrontasjon der han lener seg over meg, skriker at jeg er en løgner og slår meg mange ganger i hodet, sier han og anslår at det var mellom 10 og 20 slag.
Samme år skal han ha blitt utsatt for vold i forkant av et løp. Året etter, sommeren 2009, skal han ha blitt sparket i magen av faren etter at han falt på sparkesykkel.
24-åringen fikk flere kritiske spørsmål fra farens forsvarere, som ville vite hvorfor det ble skrevet en kronikk om oppveksten i VG framfor en politianmeldelse, og hvorfor han har bosatt seg i samme nabolag som faren, om han frykter ham så mye.
Gjerts datter forklarte seg onsdag og torsdag denne uka (26. og 27.........
© Dagbladet
