menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Bezdiriyle başa çıkma yolları

26 21
19.01.2025

Sporda bir maç yalnızca sahada değil önemli ölçüde maç öncesi antrenmanlarda kazanılır. Benzeri şekilde bezdiride de kişi bezdiri öncesi yaşamında önemli ölçüde yılmazlık (rezilyans) kazanmışsa bezdiri ortamında ayakta kalması kolaylaşır.

Geçen haftalarda yılmazlık konusunu ele almıştık. Özetle yılmazlık, stres verici ortamlarda pes etmemek, mücadeleye devam etmek konusunda kararlı olmak, özgüvene sahip olmak anlamına geliyordu. Küçük yaşlarda yılmazlık kazanan kişiler bir gün iş yaşamlarında bezdiriye maruz kaldıklarında kendilerini savunabilirler, bezdirinin üzerlerindeki psikolojik tahribatını hafifletebilirler. Bezdiriye uğrayan kişiler eğer o güne kadar yılmazlıklarını geliştirmemişlerse, uğradıkları sinsi sosyal saldırı karşısında kendilerini çaresiz hissedebilirler, hatta kendilerini aptallaşmış hissederler. Bu yüzden aileler ve okullar küçük yaşlardan itibaren çocukların yılmaz olmaları için çabalamalıdırlar.

Bir bezdiri olayında genellikle bir kişi iş arkadaşları veya amiri tarafından izole edilir. Kendisine selam vermezler, çok gerekmedikçe konuşmazlar, onu değersizleştirirler, hatta kontrplaktan bir odaya koyarlar. Bu durumda mağdur şunları yapabilir:

1- Bezdiriye uğrayan kişi öncelikle kendi değerini sorgulamak yerine doğal olmayan ve hak etmediği bir muamele ile karşı karşıya kaldığını düşünmelidir, başına gelenlere teşhis koymalıdır. Bezdiriyi gerçekleştiren kişi veya grup mağdura ilgisiz, saygısız davranır ve genelde onu mesleki yetersizlikle suçlar. Bu durumda kişi eğer “Bezdiriye uğruyorum” diyebilirse kendini iyi hissedecek, aksi halde kendisini değersiz hissedecektir. (Kişi, “Acaba bu eleştirileri hak ediyor muyum?” diye düşünüyorsa olaya şöyle bakmalıdır: Yıllarca çevresi tarafından başarılı........

© Cumhuriyet