Dünya anayasalarında değiştirilemez maddeler
“Ülkenin bütünlüğüne zarar verecek hiçbir değişiklik usulüne girişilemez ve böyle bir usul sürdürülemez. Hükümetin cumhuriyet niteliği değişiklik konusu yapılamaz.” (Fransa Anayasası)
Türkiye’de anayasanın değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek ilk üç maddesinin değişmesini isteyenlerin ileri sürdüğü iki gerekçeden biri, değiştirilemez maddelerin 12 Eylül 1980 sonrası darbeciler tarafından anayasaya konulduğu, ikincisi ise “başka ülkelerin anayasalarında değiştirilemez madde bulunmadığı” iddiasıdır.
Geçen hafta “Değiştirilemez Maddelerin Tarihçesi” başlıklı yazımda anlattığım gibi Türkiye’de 1924 ve 1961 anayasalarında “devletin şeklinin cumhuriyet olduğu” anayasa hükmünün değiştirilemeyeceği belirtilmişti. 1982 Anayasası’nda ise bu değiştirilemez maddenin kapsamı genişletilerek cumhuriyetle birlikte Cumhuriyetin temel nitelikleri de “değiştirilmezlik” kapsamına alınmıştı. Peki değiştirilemez maddeler sadece Türkiye’ye özgü müdür? İşte bu hafta bu soruya yanıt vereceğim.
1- Fransa Anayasası (1958):
Üniter yapı ve cumhuriyet rejimi değiştirilemez. Anayasadaki ifadeyle “Ülkenin bütünlüğüne zarar verecek hiçbir değişiklik usulüne girişilemez ve böyle bir usul sürdürülemez. Hükümetin cumhuriyet niteliği değişiklik konusu yapılamaz.” Fransa’da ilk kez 1875 tarihli 3. Cumhuriyet Anayasası’nda 1884’te yapılan değişiklikle “cumhuriyetin değiştirilemeyeceği” kabul edilmişti.
2- Almanya Anayasası (1949):
Federasyonun eyaletlere bölünmesi ve eyaletlerin yasamaya esasen katılmaları yönünde bir anayasa değişikliği yasaktır. Ayrıca Alman Anayasası’na göre 1 ve 20. maddelerde yazılı aşağıdaki ilkeler değiştirilemez: 1. madde: 1) insan onur ve haysiyeti dokunulmazdır. Devlet onu korumakla yükümlüdür. 2) Alman milleti insan haklarını, barışın ve adaletin temeli sayar.
3) Yasama, yürütme, yargı organlarını bağlayan temel haklar...
20. madde 1) Almanya Federal Cumhuriyeti demokratik ve sosyal bir federal devlettir. 2) Egemenlik tümüyle halkındır. Halk, egemenliğini, seçimler aracılığıyla, yasama, yürütme, yargı yetkileriyle donanmış özel organlar eliyle kullanır.
3) Yasama, anayasal düzene, yürütme ve yargı organları ise yasa ve hukuka bagˆlıdırlar. 4) Bu anayasa düzenini ortadan kaldırmak isteyen herkese karşı, başka bir çözümün bulunmaması halinde, bütün Almanlar direniş hakkına sahiptir.
3- Portekiz Anayasası (1976): 288. maddeye göre anayasada değişiklik yapılırken şunlar değiştirilemez:
“a) Ulusal bağımsızlık ve devletin birliği; b) Yönetim şeklinin cumhuriyet olması; c) Kilise ve devlet arasındaki ayrım (laiklik); d) Vatandaşların hakları, özgürlükleri ve teminatları; e) İşçilerin, işçi komiteleri ve sendikaların hakları; f) Üretim araçlarının mülkiyet durumu; g) Karma ekonomi çerçevesinde ekonomik planlara olan gereksinim;
h) Egemenlik yetkisini kullanan organların seçimle gelinen görevlerine genel, gizli ve periyodik seçimle atamalar ve nispi temsil sistemi; i) Siyasi partiler ve demokratik muhalefet hakkı ve siyasi örgütlenme; j) Kuvvetler ayrılığı; l) Hukuk kurallarının anayasaya pozitif uygunluk ve ihmal yönünden aykırılık incelemesi; m) Yargı bağımsızlığı; n) Yerel yönetimlerin özerkliği; o) Azor adaları ve Madeira takımadalarının siyasi ve idari özerkliği.”
4- İtalya Anayasası (1947):
Cumhuriyet rejimi değiştirilemez.
5- Yunanistan Anayasası (1975):
Parlamenter Cumhuriyet rejimi, insan onuru, insanın değerine saygı, kanun önünde eşitlik, kamu hizmetlerine yalnız Yunan vatandaşlarının seçilmesi, kişisel özgürlüklerin dokunulmazlığı, dinsel inanç özgürlüğü, sivil hak ve özgürlüklerden yararlanmanın kişinin dinsel........
© Cumhuriyet
visit website