Bugünlere ışık tutan bir aydın
Siyasal iktidarların yakın tarihimizde sanat düşmanlığıyla sanatçılara karşı hapis, sürgün, işkence, öldürtme yöntemleriyle giriştiği baskıları örnekleriyle, belgeleriyle gözler önüne serdiği Siyasal İktidar Sanata Karşı (1970) adlı kitabıyla tanımıştım Çetin Yetkin’i.
1970’li yıllarda İstanbul cumhuriyet savcısı ve DGM savcısı olarak görev yaparken 1977’deki 1 Mayıs vahşeti davasında asıl faillere dava açılmadığı, bu nedenle gerçeğe ulaşılamayacağı yönünde görüş bildirince görevden alındı ve bunu meslek onuruna yediremeyerek istifa etti.
Hukuk ve adalet arayışını kitaplarıyla sürdürdü: Kaba Kuvvet Felsefesi, Direnme ve Devrim, Türkiye’de 17 İntihar Olayı, Bir Savcının Not Defterinden, Adalet Hiç Var Olmadı...
Hukuk savaşımını siyasal, toplumsal, kültürel savaşımla bütünleyerek 1980’de Topluma Karşı Türk Yazını’nda, emperyalizmin ve Batılılaşma özentisinin Türk edebiyatına etkisini gözler önüne serdi, Türk Edebiyatında Batılılaşma ve Kimlik Sorunu ile edebiyatımıza ışık tuttu.
“Ben, anayurdun gerçeklerini, bunlar hiç hoşa gitmese de, bunlardan kaçmayarak, başka ülkelere imrenmeyerek, gören, dile getiren, sorunlarına çözüm arayan, ona daha iyi bir yaşam sağlamak için........© Cumhuriyet
visit website