Ölen anne ve babamdan dolayı yetim aylığı alabilir miyim?
Soru: Kız kardeşim binlerce vatandaş gibi “staj mağduru” olup, 44 yaş ve 8700 prim gün sayısı olmasına rağmen staj hariç sigorta başlangıç tarihi 22/09/1999 olması nedeniyle 14 yıl daha fazla çalışarak emekli olacak. Kardeşim bekâr olup, işten ayrılması halinde, SSK emeklisi iken 31/12/2003 tarihinde vefat eden babam ile 10/8/2014 tarihinde vefat eden annemden dolayı hangi oranda ve ne şekilde yetim aylığı alıp alamayacağını merak ediyoruz. SGK kanunları farklı zamanlarda sürekli değiştiği için net bir bilgiye ulaşamıyoruz, bu konuda bilgi vermenizi rica ediyorum. Seçkin H.
8/9/1999 tarihinde 4447 sayılı yasayla emeklilikte kademeli yaşın getirilmesi ve emeklilik sürelerinin uzatılmasının sonucu olarak insanlar, çırak veya stajyerlikte geçen sürelerinin dikkate alınarak daha erken emekli olma taleplerini gündeme getirmeye başlamıştır.
Emeklilik işlemlerinde başlangıç ve hizmet olarak dikkate alınan süreler; malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası yani, uzun vadeli sigorta kollarına tabi bildirilen süreler olup, stajyer ve çıraklardan sadece kısa vadeli sigorta kolları (iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık) primleri kesildiği için, çırak/stajyer başlangıçları emeklilikte dikkate alınmamaktadır. Staj/çıraklık çalışması olanlar, bu çalışmalarının başlangıcının dikkate alınarak emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) kapsamına girme konusunda taleplerini daha güçlü duyurmaya başlamıştır.
8 Eylül 1999 öncesi çalışmaya başlayanlar yani EYT’liler için 3 Mart 2023 tarihinde yürürlüğe giren 7438 sayılı kanunla emeklilikte yaş hadleri kaldırıldı. EYT düzenlemesinin 23 yıllık bir gecikme ile yürürlüğe girmesi, 9 Eylül 1999 sonrası sigortalı olanlar........
© Cumhuriyet
