Boşandığı eşiyle birlikte yaşadığı belirlenen ve ölüm aylığı alan kız çocukları
Son günlerde kamuoyunda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından, ölen anne ve babasından veya ölen eşinden ölüm aylığı almak amacıyla boşanan ve boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı tespit edilen çok sayıda hak sahibi eş ve kız çocuğunun ölüm aylıklarının kesildiği haberleri yer almaktadır.
Bu uygulama yeni değil. SGK, bahse konu kişiler için aylık kesme işlemini 5510 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği 2008/Ekim ayından beri yapmaktadır.
5510 sayılı kanunun;
34. maddesinde, eşlere ölüm aylığı bağlanmasında, sigortalıyla ölüm tarihinde resmi nikâh akdinin bulunması şartı aranırken kız çocuklarına ölen ana/babadan dolayı ölüm aylığı bağlanması için aranan koşullardan biri de bekâr, dul veya boşanmış olmalarıdır.
56. maddesinde, eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle birlikte yaşadığı belirlenen eş ve kız çocuklarının bağlanmış olan aylıklarının kesileceğini ve bu kişilere yersiz ödenen aylıkların yasal faiziyle geri alınacağı hüküm altına alınmıştır. Uygulamanın usul ve esasları 6/11/2018 tarihli ve 2018/38 sayılı genelge ile belirlenmiştir.
5510 sayılı kanun yürürlüğe girmeden önce, ana/babadan ölüm aylığı almak için eşlerinden boşanan ve fiilen birlikte yaşamaya devam edenler için herhangi bir yasal düzenleme yoktu. Yasal düzenleme yapılmasında SGK’ye bu konuda yoğun şikâyetlerin gelmesi etkili olmuştur. Şikâyetler yoğun olarak Karadeniz Bölgesi’nde ölen maden işçilerinin kız çocuklarının aile yakınlarından (annesi, kardeşi, akrabası) gelmekte idi. Kurumdan hileli yolla ölüm aylığı almanın yolunun kesilmesi amacıyla yasal düzenleme yapılmıştır.
SGK tarafından eş ve kız çocuklarının........
© Cumhuriyet
