Bütçede adaletsizlik ve keyfilik
Geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan aralık ayı bütçe gerçekleşmeleriyle birlikte 2024 yılının tamamına ilişkin merkezi yönetim bütçesinin resmi de ortaya çıkmış oldu.
Bütçe sonuçları, aynı zamanda İktidarın maliye politikalarındaki tercihlerini de gösterdiği için önemlidir. Bütçenin detaylarına baktığımızda ise vergi gelirlerinin büyük oranda tüketicilerin sırtına yüklendiğini, harcamalarda ise keyfiliğin sürdüğünü görüyoruz.
2024 yılı bütçesinde bir önceki yıla göre; giderler yüzde 63.6 oranında artarak 10.7 trilyon liraya, gelirler ise 66.5 oranında artarak 8.6 trilyon liraya çıkmış ve bütçe açığı da yüzde 53.2 oranında artarak 2 trilyon 106 milyar lira seviyesinde gerçekleşmiş bulunuyor.
2024 yılı bütçesinde toplam vergi gelirlerinin sadece yüzde 33’ü doğrudan gelir ve kazançlar üzerinden alınmış görünüyor. Yüzde 67’si mal ve hizmetlerden alınan dolaylı vergilerden, gümrük vergisi, harç ve benzerlerinden oluşuyor. OECD ülkeleri ortalamasında ise gelir ve kazanç üzerinden alınan dolaysız vergilerin oranı yüzde 50’nin üzerindedir. Verginin mali güce göre alınması, vergi adaleti açısından evrensel bir değerdir. Gelir vergisini daha çok kaynakta kesintiyle toplayarak, beyannameli sistemi sakatladığımız görülüyor. Kurumlar vergisinin toplam vergi gelirleri içindeki payı sadece yüzde 12.1 (890 bin 198 milyar lira), halbuki çoğunlukla kurumlar vergisi mükelleflerinin yararlandığı istisna, indirim ve teşvikler........
© Cumhuriyet
visit website