Türkiye ile Rusya arasında gerçekten bir gerginlik mi var?
Her ülkenin her konuda aynı düşünmesi beklenemez. Ülkeler, dış politikalarında önce kendi ulusal çıkarlarına bakar ve ona göre adım atarlar. Haliyle Türkiye ve Rusya gibi bölgedeki önemli güçlerin de tüm konularda aynı görüşte olması beklenemez. Önemli olan, bu farklılıkların nasıl yönetildiği ve ülkelerin dengeyi nasıl koruduğudur. Bugüne kadar Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler, bazı görüş ayrılıklarına rağmen bu dengeyi koruma ve ortak çıkarlara odaklanma prensibiyle şekillendi.
Bunu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in açıklamalarında da sık sık görmek mümkün. Yaklaşık 20 yıldır Vladimir Putin’i takip eden bir gazeteci olarak, Rus liderin Türkiye başta olmak üzere birçok ülkeye yönelik açıklamalarında şu vurguyu sıklıkla yaptığını gördüm:
"Farklı düşünebiliriz ama ortak çıkarlarımız da var, onlara odaklanmalıyız."
Daha geçen hafta ABD ile Rusya arasında gerçekleşen normalleşme görüşmelerinde de benzer cümleleri, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un ağzından duyduk.
Moskova-Ankara ilişkilerinin temelini bu bakış açısı oluşturuyor diyebilirim. Siyasi veya bölgesel konulardaki farklı bakış açıları, iki ülkenin çıkarlarını ortak bir zeminde buluşturmasına engel olmuyor.
Dün, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’a bu iddialar soruldu ve o da böyle bir durum olmadığını çok net ifadelerle yalanladı. "İki ülke arasındaki ilişkilerde herhangi bir ‘soğuma’ olup olmadığı" sorusunu yönelten gazeteciye şu yanıtı verdi:
"Bu konuda sizinle aynı fikirde........
© CNN Türk
