menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Beyin Göçü, Beyin Gücüne Dönüşür mü?

11 0
05.03.2025

Ülkede yaşanan ekonomik krizin elbette bunda etkisi büyük. Birçok beyaz yakalı ve üniversite mezunu daha iyi şartlarda olacağını planlayarak Avrupa Birliğine dahil ülkelere doğru hızla göç etmeye devam ediyor. Bağ kurduğum birçok kişi, genelde ailece ülkelerini değiştirmiş durumda. Eşleri sebebiyle yurtdışına yerleşen ve yeni bir hayat kuran çok fazla nitelikli Türk, bu yetkinliklerini farklı ülkelerde değerlendiriyor. Çocukları için daha iyi bir hayat planlarken de dil sorunları, uyum problemleri ve süreçlere alışmaya odaklanırken, büyük zorluklar da çekiyorlar. Bir yandan da kaybedecek birşeyi kalmadığını düşünen, kendince umut yolculuğuna çıkmış ve bir tanıdığı veya akrabalarına güvenerek Avrupa’ya son dönemde göç etmiş diğer bir kitle var.
Bir başka ülkedeki kültürel kodlara uyum sağlamak, yeniden hizalanmak ve en baştan başlamak kolay bir süreç değil elbette. Gurbetçi diye nitelediğimiz 1970 yıllarından sonra yaşanan mavi yakalı İşçi göçüne nazaran bugün, beyaz yakalılar Avrupa’da etkin bir rol oynuyorlar. Hatta bu iki ayrı kuşağın bile kendi arasındaki derin farklılıklar bulunuyor, bunu görmek ve anlamak biraz vakit geçirdiğinizde gayet anlaşılır ve belirgin hale geliyor.

Yeni gelinen ülkede; çocuklarını iyi bir okula kaydettirebilmek, herhangi bir sağlık sorunu yaşandığı anda kaliteli bir sağlık hizmeti alabilmek için tanıdık ve güvenilir doktor aramak, eve gelen evrak ve dokümanların ne amaçla geldiğini ve sistemi kavramak, ciddi bir alışma süreci gerektiriyor. Tüm bunların dışında her ülke veya yaşanılan şehir ,gelenleri hızlıca kabul eden ve kucak açan bir yapıya sahip değil. Burada bulunan nüfus yoğunluğu ve kültürel değişiklikler, ülkeye adaptasyonunuzu da belirliyor. Dil........

© CNN Türk