menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Dünya Mutluluk Raporu 2025 ve yükselişin yolu

12 0
monday

Halka mutluluk getirmek ÇKP’nin temel gayesi olup, kalkınmayı hızlandırmada halkın yaşam şartlarının düzeltilmesinde ısrarcı olunması, halkın güzel bir yaşam arzusunun etkin şekilde gerçeğe dönüştürülmesi gerekir. (Xi Jinping, 20.ÇKP Ulusal Kongresi)

Dünya Mutluluk (Endeksi) Raporu (DMR) 2025 yayınlandı. Yıllardır Oxford Üniversitesi İyilik Hali Merkezi ile Gallup Araştırma Şirketi ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı’nın ortaklaşa yayınladıkları DMR (WHR) adlı çalışmada mutluluk ölçümü bir öznel iyilik hali ölçümüdür.

Editörler grubunda mutluluk konusundaki öncü gurularından biri olan R. Layard ve yanısıra J.Sachs, Shun Wang gibi bu konudaki çalışmalarıyla ünlü kişiler var. Ülkemizde ilk ikisi tanınır ama sonuncusu tanınmaz. Kısaca bilgi verelim. Prof. Wang, Suzhou Xi’an Jiatong Liverpool University International Business School’un duayen hocalarındandır. Wang ‘Encyclopedia of Happiness, Quality of Life and Subjective Wellbeing (2024)’ adlı eserin içinde ‘World Happiness Report: Origins, Purpose, Contents, Impact and Future’ adlı bir bölüm kaleme almıştır. Bu bölümde işbu yazımızda değindiğimiz raporla ilgili çok açıklayıcı bir bilgi demeti mevcuttur.

Bu rapordaki endeksin kapsamı üç göstergeden oluşmaktadır: yaşam değerlemeleri, olumlu duygular (etkileme) ve olumsuz duygular (etkileme). Yaşam değerlemesi katılımcıların 0 (en kötü) ile 10 (en iyi) arasındaki zihinsel değerlemelerinden oluşuyor. Olumlu duygular, üç soruya evet-hayır yanıtlarından oluşuyor. Bu sorular şöyle: gülme, zevk alma, ilginç bir şeyi öğrenme veya yapma deneyimleri. Olumsuz duygular da aynı biçimde evet-hayır soruları. Bu sorular da şöyle: endişe, üzüntü ve kızgınlık deneyimleri ile ilgili. Sonra da ülkeler arasındaki mutluluk ortalamasını açıklayıcı bir regresyon çalışması yapılmış. Bu regresyonda da bağımsız değişkenler olarak “Kişi başına GSMH, Sosyal destek, Doğumda yaşam beklentisi, Yaşam tercihlerini yapmada özgürlük, Cömertlik, Yolsuzluk algısı, Distopya ve Artık” gibi unsurlar kullanılmış.

DMR 2025 Raporu’nda ‘insanların mutluluğunu önemsemek ve paylaşmak (caring and sharing)’ odak tema olmuş. Bu odak tema bağlamında anket kapsamına alınan bireylere bu yıl özellikle ‘yemeklerini başkalarıyla paylaşma’, ‘bulunan cüzdanın geri getirilmesi’ konularında sorular yöneltilmiş. Bireylerin mutlulukları ve bu bireylerin içinde yaşadıkları ailelerin hane halkı sayısı arasında ilişki incelenmiş.

Kritik bulgular şöyle:

Mutluluk ve yardımseverlik sıralaması

• Yıllık mutluluk sıralamasında birinci Finlandiya ve diğer İskandinav ülkeleri de ilk sıralarda yer almış.

• İskandinav ülkeleri kayıp cüzdanların geri getirilmesi konusunda beklenen ve gerçekleşen geri dönüş oranı göstergesinde de en üst sıralarda yer alıyorlar.

.• Gallup Dünya Anketi'nin kapsadığı üç hayırsever eylem – bağış yapmak, gönüllülük ve yabancılara yardım etmek – için ülke sıralaması kültürel ve kurumsal farklılıklara........

© CGTN Türk