menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Vergide Dünya Halleri – 2025

7 38
09.04.2025

1.Enflasyon İle Mücadelede Etkinlik Ve Verimliliğin Önemi Nedir?

Ekonomide etkinlik ve verimliliği artırmanın enflasyonu düşürmeden olumlu etkiye sahip olduğunu hepimiz biliyoruz.

Her aklı başında iktidar erkinin amacı elbette ki, fiyat istikrarının sağlandığı bir ortamda sürdürülebilir bir büyüme oranını yakalayıp, istihdamı artırmak ve yoksulluğu azaltmak olmalıdır.

Etkinlik ve verimlilik artışı neyi sağlar?

Yeni istihdam imkanları yaratır. Maliyetleri azaltır. Kaliteli ürünler ve uluslararası rekabet gücünü artırır.

Maalesef Türk sanayinin rekabet gücünün global seviyede çok güçlü olduğu söylenemez. İthal malların fiyatlarında ki artış ( üstelik en son Amerika ve Çin gümrük tarife savaşları bunu daha da körükleyecek) reel gelirin düşüşü, kapasite kullanımının azalışı, sermaye birikiminin sürekli azalışı, bunu telafi için iç ve dış borç artışı, faiz yükü kur derken enflasyonu direngen hale getirmiştir. Bu bağlamda kırılgan Türk ekonomisi krizlere açık bir hale gelmiştir.

Buradan çıkış yolunu bulmak ise etkinlik ve verimlilik artışını sağlayarak büyümenin lokomotifini çalıştırmaya bakıyor.

Peki ülkedeki düşük verimliliğin sebebi nedir? Tabi ki makro ekonomik ve politik istikrarsızlık. Toplam faktör verimliliğindeki büyüme son yıllarda sürekli yavaşlamıştır. Bu da Avrupa Birliği ülkelerinin çok daha gerisine düşmemize sebebiyet vermiştir.

Bu nedenle ekonomik istikrarın sağlanmasına yönelik uygulamaların kararlılıkla sürdürülmesi kamu ve özel kesimlerde etkinlik ve verimliliğin artırılmasına yönelik politika ve reformlara önem ve öncelik verilmesi uluslararası rekabet gücünü artırmak için olmazsa olmazlarımızdır.

2.Trump ve Gümrük Vergileri Savaşı

Hem I. Trump dönemi hem de II. Trump dönemi uluslararası rakebet koşullarına dinamit koyma çabasının asıl sebebi neydi?

Trump, bu yeni gümrük vergilerini yürürlüğe sokarak ABD’nin ticaret açığı verdiği ülkelerle olan negatif dış ticaret dengesini düzeltmeyi, kısaca dış ticaret açığını düşürmeyi hedefliyor.

Bu bağlamda başta uzak doğu ülkelerine yatırım yapmış olan Amerikan şirketleri olmak üzere, ABD’ye mal satan üreticilerin, ABD’ye gelmelerini, yatırımlarını orada yapmalarını ve böylece ekonomik büyümenin yükseltilmesini bekliyor.

Savaşı cepheden anlatmaya devam edelim…

ABD Başkanı Donald Trump, ABD’ye ithal edilen mallar için en az yüzde 10’luk bir gümrük vergisi getirdi. Ve ülke bazında hangi oranın uygulanacağına ilişkin beyaz saray bir formül yayınladı.

Ticaret açığı, bir ülkenin diğer ülkelerden ithal ettiği mal miktarının, sattığından fazla olması durumunda ortaya çıkar.

Örneğin, ABD Çin’den aldığı malların toplam değeri 440 milyar dolar iken, Çin’e sattığı malların değeri sadece 145 milyar dolar. Bu, 295 milyar dolarlık bir ticaret açığı anlamına geliyor.

295’i 440’a........

© Bodrum Gündem