YARGI REFORMU STRATEJİSİ
“4. Yargı Reformu Stratejisi kapsamında Adalet Bakanlığı’nca hazırlanacak kanun taslağı, 16.4.2017 tarih ve 6771 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’la gerçekleştirilen rejim değişikliği ile Bakanlar Kurulu ve kanun tasarısı usulü kaldırıldığı için; Anayasa’nın 88. maddesi gereğince milletvekillerinin imzalarıyla kanun teklifi olarak TBMM Başkanlığına sunulacaktır. Bu vesile ile sayın Cumhurbaşkanı ve Cumhur İttifakı milletvekillerinin Cumhuriyetimizin ilk 94 yılında başarıyla işlemiş bir sistemin 6771 sayılı Kanun’la kaldırılmasıyla neleri kaybettiğimizi değerlendirmelerinde yarar vardır.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün (23 Ocak 2025) Ankara’da Beştepe Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen bir toplantıda 4. Yargı Reformu Stratejisi hakkında ayrıntılı açıklamalar yaptı. Bu toplantıda Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da, Cumhurbaşkanına üzerinde “Adalet mülkün temelidir” anlamında Arapça yazı bulunan bir tablo takdim etti1. Bu toplantı ve 4. Yargı Reformu Stratejisi hakkında eski Adalet Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, yazılı bir değerlendirme yaptı:
“Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni yargı reformu stratejisi ile ilgili açıklamayı hazırlık çalışmalarını yürüten, görevi dolayısıyla konu ile doğrudan ilgili Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a bırakmayıp bizzat kendisinin üstlenmesi, konuya verdiği önemi göstermektedir. Bu durumun Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin yeni bir uygulaması olduğu da söylenebilir.
Cumhurbaşkanının açıklamalarına göre; özetle, yeni reformun temel amacı, yargı sisteminin daha hızlı ve etkili işlemesini sağlamaktır. Bu çerçeve içinde makul süre içinde yargılanma hakkı güvence altına alınacaktır. Hukuk ve idarî yargılama süreçlerinin etkinliği sağlanacaktır.
4. yargı reformunun temel amacı, gecikmeyen ve öngörülebilir bir adalet sistemidir. Yargılamaların daha kısa süre içinde tamamlanması için ilk derece ceza........
© Bizim TV
