Ne Yapmalı? Kamu Görevlileri Disiplin Affı Haktır*
19 yıl önceye kadar memurların ve diğer kamu görevlilerine verilen disiplin cezaları belli aralıklarla affedilmekteydi. Disiplin cezalarının affının kamu yararına dayalı gerekçeleri vardır. Makalede disiplin affının anayasanın kamu yararına dayalı olarak neden çıkarılması gerektiğini açıklayacağım.
“2023 yılında yapılan 7. Toplu Sözleşme görüşmelerinde Bakan Vedat Işıkhan, memurlara disiplin affı uygulanacağı müjdesini vermişti. Bu açıklama, disiplin cezası almış olan memurlar arasında büyük bir heyecan yaratmıştı.” Bakan Işıkhan, şunları ifade etti:
“Yaklaşık 18 yıldır kamu görevlilerinin disiplin cezalarının affedilmesine yönelik bir çalışma bulunmamaktaydı. Bu konuda yetkili konfederasyonlarla birlikte belirli şartlarda disiplin affı çalışması yapacağız.” (1)
Ancak aradan 2 sene geçmesine rağmen sayın bakan memur ve diğer kamu görevlilerinin beklediği müjdeyi vermedi. Memur ve Diğer Kamu Görevlilerine Disiplin Affı en son 2006 yılında çıkmıştı. Bu tarihten itibaren bir daha disiplin affı çıkmadı. Çeşitli zaman aralıklarında MHP, İYİ Parti ve CHP bu konuyla ilgili kanun teklifi yapmasına rağmen meclis gündemine alınmadı. AKP’nin içinden bir milletvekili de konuyu gündeme taşımadı.
Peki, Memur ve Diğer Kamu Görevlileri Disiplin Affı neden gereklidir?
Birincisi; FETÖ’nün güçlü olduğu dönemde sicilleri bozulan hatta görevden men edilen kamu görevlileri vardır. FETÖ’nün gazabına uğrayan insanlarımıza sahip çıkmalıyız. İkincisi; bazı siyasi güç odakları kendi isteklerini kabul ettiremedikleri kamu çalışanlarına disiplin cezaları vasıtasıyla baskı yapmaktadır. Gerekli yargı denetiminin olmadığı bu durumlarda (zira mobbing kanıtlanması zor bir dava) disiplin affının çıkarılması adaleti sağlama noktasında önemli bir husustur. Danıştay bir kararında mobbingi şu şekilde tanımlamıştır: “Mobbing; mevcut gücün ya da pozisyonun kötüye kullanılarak; sistematik olarak psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, aşağılama, tehdit vb. şekillerde tecelli eden duygusal bir saldırıdır. Kişinin saygısız ve zararlı bir davranışın hedefi olmasıyla başlayıp; işverenin ima ve alay ile karşısındakinin toplumsal itibarını düşürmeyi de içeren saldırgan bir ortam yaratarak onu işten çıkmaya zorlamasıdır. Yaş, cinsiyet, ırk ayrımı olmaksızın kişiyi iş yaşamından dışlamak amacı ile kasıtlı olarak yapılır.” Mobbinge maruz kalan kişiler gördükleri zararın büyüklüğü ve etkisiyle, işlerini yapamaz........
© Bizim TV
