menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Bilgi edinmenin değeri

14 2
16.02.2025

Bilgi edinme hakkı günümüz toplumlarında, ekmek kadar, su kadar yaşamsaldır.

Çünkü, bilgi yoksa sağlıklı karar alınamaz; kargaşa yoğunlaşır; diğer hakların kullanımı da olanaksızlaşır ve hak kavramı kalmaz.

Bu niteliksel önemi nedeniyle, bilgi kaynaklarının iktidar tarafından kurutulmasına giderek bu hakkın tamamıyla yok edilmesine tüm olanaklar kullanılarak karşı çıkılması gerekiyor.

İktidarın her olanağı kullanarak, toplumu, bilgisiz bıraktığı ya da yanlış bilgilendirdiği biliniyor.

Bunun en somut örneği bu köşede de çokça vurgulandığı gibi Türkiye İstatistik Kurumu -TÜİK’in ekonomi istatistikleridir. TÜİK’in enflasyon oranlarının “ücretleri ve maaşları” sınırlı tutmak amacıyla” oluşturulduğu saklanmıyor. Yine de ekonomi düzelmiyor; bilgisiz bırakılan aç insanlara sabah akşam enflasyonun düşeceği masalı anlatılıyor.

Doğru bilginin kaynağı özgür basındır. Basın üzerindeki baskıların her gün biraz daha artması toplumun doğru bilgi almasını da birikimli biçimde engelliyor. Son aylarda çok sayıda gazeteci gözaltına alınıyor; ya tutuklanıyor ya da ev hapsi ve yurtdışına çıkma yasağı ile “koşullu” serbest kalıyor.

Tam da bu sırada bakın ne oluyor? Geçtiğimiz günlerde Radyo Televizyon Üst Kurulu -RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin:

“İktidarın birçok alanda başarılı çalışmaları ortadayken, karamsarlık aşılayan ‘yandık’, ‘bittik’ diye yayınlar yapan televizyon kanallarına yaptırım uygulayacağız” diyor.

Böylece bilgi edinme üzerindeki sınırlamaların daha da artırılacağı; iktidardan bağımsız davranan TV’lere şimdiye........

© Birgün