menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Baştan sona yabancı

14 1
02.03.2025

Yabancı, tamamıyla toplumsallaştı; en tanıdık ya da bildik kavramlar artık yok; yabancı oldu.

Her şeyi iyice yabancı olan bu toplumda bir futbol maçını bir yabancı hakemin yönetmesi “leke” ve “utanç verici” diye eleştiriliyor.

Bu durum yabancı konusunda yaşanan olağanüstü büyük toplumsal duyarsızlığın vardığı noktayı ve ötesini anlatıyor.

Asıl utanç verici ve leke sayılması gereken yabancı olgusu, başta hukuk, eğitim, bilim ve siyaset olmak üzere toplumun ana damarlarında yaşanıyor.

Saymakla bitmiyor; nüfusun büyük bölümü yabancı; giderek ana dilimiz Türkçe yabancı; kentlerde ilanlar bile yabancı harflerle yazılıyor; ; dahası da var; halkın elinden alınan dereler, ormanlar ve kıyılar da artık yabancı.

Ülke insanının zamanla nasıl futbol yabancısı olduğunun somut bir örneği var. Geçmişin Trabzon’u uygun deyimiyle bir “futbolcu fidanlığıydı”. Özellikle Faros bölgesinden yetişen futbolcular daha sonraki yılların güçlü Trabzonspor takımını oluşturdular. Trabzonspor dört büyüklerden biri olmasını öz kaynaklarına yabancı durmamasına borçludur.

Günümüzde Türkiye Liglerinin tüm basamaklarında çok sayıda yabancı futbolcu var; bunlara milyonlar ödeniyor. Buna karşılık toplumun futbolcu olabilecek gençleri işsiz kalıyor. Oysa yabancı futbolculara ödenen paranın bir bölümüyle futbolcu yetiştirilebilir; böylece gençlerin topluma yabancı kalması azaltılabilir; bu yapılmadan yabancı hakem uygulamasına takılmak tamamıyla anlamsız kalıyor.

Toplum yapısının dokusu temel kavramlar; hukukun evrensel kuralları; yargı önünde eşitlik; doğruluk, dürüstlük ve ahlak yabacı oldu.

........

© Birgün