Karanlığa takılıp kalmak
Batı kaynaklı kitap ve filmlerde yaklaşık 15 yıldır rastlanan özel bir uyarı uygulaması var: Tetikleyici uyarısı (trigger warning).
Bu uyarıyla ilk kez, epilepsi krizlerini tetikleyebilecek ışık patlamalarının bulunduğu film ve videolarda karşılaştık sanırım. Hatta uyarıyı ilk gördüğümde, takdirle karışık bir şaşkınlık duyduğumu anımsıyorum. Belki onbinlerce farklı insanla aynı mekânda ışık patlamalı nice filmler izlemiş ve bir tekinde bile birilerinin epilepsi krizi geçirdiğine tanık olmamışızdır. Ama olabiliyormuş demek, ki böyle bir uyarı sistemi geliştirilmiş. Küçük bir uygarlık işareti...
∗∗∗
Sonra bu tür tetikleyici uyarılarıyla korku romanlarında karşılaşmaya başladım. Örneğin İngiliz yazar Matt Shaw’un romanlarının siyah kapaklarında kıpkırmızı karakterlerle “Warning!” yazardı: “Dikkat! Bu bir ‘aşırı korku’ romanıdır. Kolay etkilenen ya da şoke olabilen hassas insanlar için yazılmamıştır.”
Stuart Bray’in görece daha yakın zamanda yayımlanan ‘June’ serisinin nedense ilk kitabında olmayan, ama ikinci ve üçüncü kitaplarında bulunan uyarıysa şöyle: “Dikkat! Bu kitap aşırı derecede şiddetli ve kanlı sahneler içermektedir. Okuyucuların 18 olması özellikle tavsiye edilir.”
Kitle kültürü ürünlerinde bu tür uyarıların ilgi çekmeye yönelik satış taktikleri olduğunu tahmin etmek zor değil. Ama yukarıda verdiğim örneklerin uyarılarında çok gerçekçi........
© Birgün
![](https://cgsyufnvda.cloudimg.io/https://qoshe.com/img/icon/go.png)