Susturulmaya çalışılan bir toplum, nasıl Anayasa tartışabilir?
AKP 2002 yılında iktidara geldi.
2004’te Anayasa’yı değiştirdi.
2005’te Anayasa’yı değiştirdi.
2006’da Anayasa’yı değiştirdi.
2007’de Anayasa’yı değiştirdi.
2010’da Anayasa’yı değiştirdi.
2017’de Anayasa’yı değiştirdi.
“Türkiye Yüzyılı’nın Anayasa’sını yaptık.” dediler. Oysa 2017 referandumu ile parlamenter sistemden cumhurbaşkanlığı sistemine geçildi. Anayasadaki kuvvetler ayrılığı ilkesi fiilen kaldırıldı. Ve sivil olan 2017 düzenlemesi âdeta yeni Anayasa olarak kabul edilip Erdoğan 3. kez Cumhurbaşkanı seçildi. Reform dedikleri dönem de esasında anayasal gerileme olarak literatürde yer aldı.
2023’e gelindi. “I- ıh yok olmamış, biz en iyisi yeni bir Anayasa yapalım.” dediler. Cumhurbaşkanlığı Başdanışman’larından Uçum, kamuoyunu iknaya yönelik açıklamalarını ardı ardına sıralamaya başladı. Halkın konuşma balonunda ise hep aynı cümle var: “Anayasa’yı bu kadar ihlâl eden ama Anayasa’yı değiştirmeye bu kadar meraklı bir iktidar görülmemiştir.”
Siyasal iktidarın uzun zamandır çekmecesinde olan Anayasa başlığına dair halka bilgi veren de yok, malûm. Altı gün önce ise “on arkadaştan” haberdar olduk. Şöyle: AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan AKP Genel Merkezi'nde düzenlenen Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda: “Dün itibariyla 10 hukukçu arkadaşımı görevlendirdim, şimdi bu hukukçu arkadaşlarımız çalışmaya başlayacaklar. Bu çalışmayla birlikte de inşallah yeni anayasa hazırlık çalışmalarını yürüteceğiz” dedi. Cumhurbaşkanı’nın toplumsal uzlaşı metni olan Anayasa hakkında AKP Genel Merkezi'nde açıklamalarda bulunması bile kabul edilemez. Ancak bu gibi ufak ayrıntılar gündem bile olmuyor artık paçalarından hukuksuzluk akan ülkemizde.
Hali hazırda, destekler........
© Birgün
