menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Toplumsal dönüşüm için bir eşik

20 5
25.03.2025

31 Mart 2024 yerel seçimlerinden bu yana 13 belediyeye kayyum atandı, çok sayıda belediye başkanı da tutuklandı. Yanı sıra gazeteciler, siyasetçiler gözaltına alındı, tutuklandı. Bu yazının yazıldığı saatler itibariyle aralarında gazetemizden arkadaşlarımızın da bulunduğu gözaltılara yeni isimler eklenmeye devam ediyor. O nedenle bu gelişmeleri yalnızca halkın iradesinin askıya alınmasıyla sınırlı olarak anlayamayız; aynı zamanda Türkiye’deki temsil sisteminin derin bir meşruiyet krizine sürüklendiğini ve demokrasi krizinin de yeni bir eşiğe dayandığını gösteriyorlar.

Ancak bu kez eşiğin karşısında sessizlik yok. Üniversitelerden başlayıp meydanlara yayılan bir itiraz dalgası var. Sessizliğin yerini alan bu itiraz, gasp edilen hakları yeniden almaya yönelen bir kolektif iradenin inşasına işaret ediyor.

Başka bir deyişle, ilk gününde gençlerin öncülüğünde şekillenen bu tepki, yalnızca bir hak arayışı değil; aynı zamanda geleceği kurmaya yönelen bir toplumsallık tahayyülünün ifade alanına dönüşüyor.

Bu tahayyülün en başat öznelerinden biri şüphesiz ki gençlik. Sosyolog Alberto Melucci, “Youth, Time and Social Movements” adlı makalesinde gençliğin sabit bir toplumsal kategori olmadığını öne sürüyor. Belirsizlik içinde anlam üreten bir toplumsal kategori olarak tarif ediyor.

∗∗∗

Türkiye’de yaşananlar, bu kuramsal çerçevenin sahadaki karşılıklarını düşündürüyor: Gençler, bastırılmak yerine, bu belirsizliği bir anlam kurma alanına çevirmek için harekete geçiyor.

Gençlerin eylemi sadece sistemin krizine değil,........

© Birgün