Yüzlerce milyarlık ‘ilave ücret’ soygunu
Yeni Özel Hastaneler Yönetmeliği 30 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayınlandı. Yönetmeliğin getirdiği düzenlemeler basında “Özel hastanelerde yeni dönem” başlığıyla yer aldı. Sağlık Bakanlığı da yeni düzenlemeleri sosyal medya hesabından paylaştı. Benim en çok ilgimi çeken “Özel hastanelerde fahiş fiyatlar yasaklandı” başlıklı paylaşımı oldu.
Bakanlığa göre yönetmelikle özel hastanelerde SGK tarafından belirlenen fark ücretleri dışında vatandaştan herhangi bir ücret talep edilmesi yasaklanıyordu. Fiyatlar belirlenirken SGK tarafından belirlenen fiyatlar baz alınacaktı. Fahiş fiyat politikasının önüne geçilerek standart bir fiyat politikası hayata geçirilmişti.
Öncelikle Sağlık Bakanlığının “fark ücreti” dediği özel hastanelerin sigortalılardan aldığı “ilave ücret”.
İkincisi özel hastanelerden hizmet satın alan Sağlık Bakanlığı değil, Çalışma Bakanlığı’na bağlı Sosyal Güvenlik Kurumu, SGK. Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda bir yetkisi yok.
Üçüncüsü, Bakanlık “Özel hastanelerde fahiş fiyatlara son verildi” demiyor, “yasaklandı” diyor. İyi de 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa göre zaten yasak değil miydi? Ona rağmen alınmıyor muydu? Şimdi ne değişti, ne değişecek?
∗∗∗
Özel hastanelerde kanunla engellenemeyen fahiş fiyatlar yönetmelikle nasıl engellenecek, Sağlık Bakanlığı “yasaklandı” derken neyi kast ediyor?
Merak edip baktım.
Benim gördüğüm yeni yönetmelik doğrudan yeni bir düzenleme getirmiyor, konuyla ilgili olabilecek iki madde var.
Birincisinde “Acil sağlık hizmetleri ve ilgili mevzuatı gereği ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetlerinden mevzuat hükümlerine aykırı olarak ilave ücret alınamaz” diyor.
İyi ama mevzuata göre zaten öyleydi, değişen bir şey yok.
İkincisi de fatura düzenlemeyle ilgili. Özel hastanelerde ayakta veya yatarak tedavi edilen bütün hastalar için ilgili mevzuatına göre satış fişi veya fatura düzenlenmesi zorunlu olacak, satış fişi veya fatura ekinde hastaya sunulan sağlık hizmetinin ayrıntılı dökümünü ve birim fiyatlarını gösteren belge düzenlenecekmiş.
Peki özel hastane düzenlediği fatura veya satış fişinde hastaya sunulan sağlık hizmetinin ayrıntılı dökümünü ve birim fiyatlarını göstermez ya da yanlış gösterirse nasıl olacak?
SGK özel hastanelerinin faturalarının her birini tek tek mi yoksa örnekleme yoluyla ya da bir şikâyet olduğunda mı inceliyor? Şimdiye kadarki fahiş fiyatların ne kadarını yakalayıp ne kadar ceza kesmiş? Eğer faturaları etkin bir şekilde inceleyip cezaları caydırıcı bir şekilde uyguluyorsa fahiş fiyatlar neden hala devam ediyor?
Bu soruların hiçbirinin cevabını bulamadım.
Sağlık Bakanlığı’nın “Özel hastanelerde fahiş fiyatlar yasaklandı” paylaşımı göz boyamadan ibaret gözüküyor.
Zaten özel hastaneler de bakanlığın bu paylaşımını ciddiye almamış, işlerine eskisi gibi devam ediyorlar. Birazdan anlatacağım.
Peki, nedir bu ilave ücret?
Şimdi özel hastaneye gidiyorsunuz, muayene oluyorsunuz, ameliyat oluyorsunuz ya da başka bir tıbbi işlem yapılıyor, özel hastane de bu yaptığı iş karşılığında........
© Birgün
