Şişli Etfal neden hâlâ kapalı?
İkinci Abdülhamid’in kızı Hatice Sultan 1898 yılında henüz sekiz aylıkken difteriden, kuşpalazından ölür. Padişah bunun üzerine hayrat olarak bir çocuk hastanesi yaptırmaya karar verir ve bu iş için doktor İbrahim Paşa’yı görevlendirir. Hastanenin arazisi için de Balmumcu’daki arazisini bağışlar.
İhtisasını Avrupa’da yapmış olan İbrahim Paşa Almanya’dayken gördüğü Kaiser und Kaiserin Friedrich Kinderkrankenhaus hastanesinin planlarını getirtir. Hastane bir yıl içinde tamamlanır ve “Hamidiye Etfal Hastanesi” ismiyle 5 Haziran 1899 tarihinde hizmete açılır.
Pavyon sistemi ile inşa edilen hastane on binadan oluşmaktadır. Hastanenin simgesi haline gelen ve halen ayakta kalan saat kulesi ile mescit ünlü İtalyan mimar Raimondo D’Aronco’nun çizimleri esas alınarak 1907 yılında binaya eklenir.
Otuz yıllık İstibdat Rejimine 1908 Devrimi ile son verip Abdülhamid’i Selanik’e süren İttihatçılar hastanenin ismini “Osmanlı Etfal Hastanesi” olarak değiştirir. O dönem İstanbul Belediyesi’ne devredilen hastane Cumhuriyet döneminde ise Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı’na bağlanır.
Zamanla ilk pavyonlar yıkılıp yerlerine bloklar dikilir, uzun yıllar hizmet veren mevcut merkez bina hizmete açılır, hastanenin ismi de “Sağlık Bakanlığı Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi” olur.
***
Hastanenin bu kısa tarihine bakınca 2002’de iktidara gelen........
© Birgün
visit website