Futbol zaten sahadan çekilmişti
12 Eylül 1980 darbesi sonrasında ülkede yaşanan siyasi değişimle birlikte ve emperyal güdümlü yönetiminin isteği doğrultusunda yeni bir toplum tasarlanmaya başlanmıştır. Yaşanmış olan sert siyasi çatışma ve şiddeti içindeki gençlik, apolitik bir yapı üzerinden terbiye(siz) edilmek istenmiş ve bu yönde üretilmiş bir yaşantıya kanalize edilmiştir. Bu uygulamanın etkisiyle, ülkemizde apolitik ideolojiyi meşrulaştırma aracı olarak kültür endüstrisinin ürünleri kullanılmaya başlamıştır.
Fakat, ne hikmetse zamanla bu ürünlerin toplumunda yarattığı popülarite-iktidar sahiplerinin ilgi göstermesine yol açmış ve siyaset tarafından popülist amaçlara alet edilmiştir. Artık futbol, hukuksuzluk üzerinden-anti demokratik hegemonyanın üretildiği alanlardan birisi haline getirilerek ekonomik, siyasal, ideolojik ve özellikle de kültürel amaçlarını üretmeye yönelik örgütlü etkinlikler sayesinde, bilhassa-toplumsal bir parçalanma ile kavramların içini boşaltarak sistemin kitleleri daha kolay denetim altına alınmasını sağlama amacı içine sokulmuştu.
Televizyon başta olmak üzere-kitle iletişim araçları vasıtasıyla popüler kültür üretilir. Kitle iletişim araçlarının küreselliği popüler kültürün de küresel bir hal almasını sağlar. Bu küresel tüketim endüstrisinin elde ettiği milyarlarca dolarlık sermayenin el değiştirmesi ile futbol, çokuluslu sermayenin çıkarlarına onay üreten ve kapitalist bilinç üreten bir kültür endüstrisi ürünü haline getirilmiştir.
Kültür endüstrisi ürünü haline getirilen futbol, artık sermaye birikimini sağlayarak ki üretimin gerçekleştiği statlar ve özellikle 1990 sonrası televizyon ve dijital platformlar aracılığıyla futbolun endüstrileşme süreci tamamlanır. Futbol kulübü; bonservis satışı, sponsorluk, reklam ve medya, bahis ve naklen yayın gelirlerinden ticari kazanç elde etmektedir. Taraftar artık tüketici konumuna........
© Birgün
