menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Tek sistem, güç kayması, çok kutupluluk

25 1
15.02.2025

Emperyalist-kapitalist sistemin krizini, içsel çelişkilerini ve yönelimlerini görmek/anlamak için Münih Güvenlik Konferansı önemli bir kılavuz. 1963’ten beri aynı yerde Bayerische Hof Otel’de düzenlenen konferans “güvenlik ve silah endüstrisinin Davos’u" olarak bilinir. Her yıl yüzlerce hükümet ve devlet başkanı ile binlerce bürokrat ve şirket temsilcisini buluşturan zirvede kriz, savaş, güvenlik politikaları ele alınır, yeni yönelimler belirlenir.

Konferans dün başladı, yarın sona erecek. Konferansın “Çok Kutupluluk- Multipolarization” başlıklı raporu, uluslararası düzenin çok kutuplu hale gelmesinin geniş kapsamlı sonuçlarını analiz ediyor.

151 sayfalık raporun girişinde şöyle deniyor: “Dünyanın halihazırda çok kutuplu olup olmadığı ya da olup olmayacağı tartışma konusudur. Ancak dünyanın ‘çok kutuplulaşması’ şüphe götürmez bir gerçektir: Bir yandan güç, önemli küresel gelişmeleri etkileme kabiliyetine sahip daha fazla sayıda oyuncuya kaymaktadır. Öte yandan, dünya hem devletler arası hem de devlet içi düzeyde artan bir kutuplaşma yaşamaktadır.” Raporda her biri ayrı kutup potansiyeli taşıyan ülkeler olarak ABD, Çin, Rusya, AB, Hindistan, Brezilya, Güney Afrika, Japonya sıralanıyor ve bunların her biri detaylıca mercek altına alınıyor.

Dünyanın çok kutuplu hale geldiğinin kabul edildiği raporda, bu çok kutupluluk halinin pek çok kişiyi sevindirdiğini ancak bu durumun yeni sorunlara yol açtığı kaydediliyor.

Şöyle deniyor: “Bugünkü uluslararası sistem tek kutuplu, iki kutuplu, çok kutuplu ve kutupsuzluk unsurlarına sahip. Dünya genelinde pek çok karar alıcı ve........

© Birgün