Yeni hamle sınav sistemi değişikliği mi?
Son 23 yılda eğitimin temel başlıklardan biri sınav sistemi değişiklikleriydi. Her değişimde amaçlanan çocukların üstün yararı değil sermayenin ihtiyaçları oldu. Bugünlerde eğitimde değişim adıyla karşımıza çıkarılan eğitimde yıkım adımlarından biri de zorunlu eğitim, karma eğitim tartışması ile eşzamanlı sınav sisteminin değişeceği açıklamaları oluyor.
Yeni Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ni, zorunlu eğitimin kısaltılması, karma eğitimin kaldırılması raporlarını hazırlayan yapıların yeni gündemi; okulların çoğunluğunun, okullaşma politikasının MESEM’leştirilmesine uygun sınav sistemi değişikliği…
Maarif Platformu, Enderun Özgün Eğitimciler Derneği, Medeniyet Enstitüsü gibi yapıların daha önce de Maarif Modeli, zorunlu eğitimle ilgili yaptıkları açıklamalarda sınav sistemi değişikliğine ilişkin çok sayıda vurgu vardı.
Örneğin Maarif Modeli raporunda “Geliştirilen yeni müfredatta, tekelci yaklaşımın tortuları temizlenmelidir. Birincisi, toplumda İslami umdelere uygun, kültürümüzle muvafık olarak yaşatılan zenginlik yok sayılmaktadır. Tevhid-i Tedrisat kaldırılmalıdır. Amacı, kapsamı ve uygulaması farklı olan okul türlerine izin verilmelidir. İkincisi, mevcut merkezi sınavlar test tipi sınavlar olup, bunlar bazı bilgileri ölçse de, beceri ve kazanımları ölçmeye uygun değildir. Dolayısıyla bu testler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yeni müfredat sloganı olan ‘erdemli ve yetkin birey’in yetkinliğini ölçmek için yeterli değildir, farklı ölçme-değerlendirme yaklaşımları aranmalıdır” ifadeleri yer alıyordu.
Yine aynı yapıların zorunlu eğitimin kısaltılması raporunda da sınav sistemi ile ilgili benzer vurgular öne çıkıyordu. Var olan sınavlar yerine ucu açık sınavlarla ilçe düzeyinde yeterlilik sınavı yapılacağı gibi ifadeler bulunuyordu.........
© Birgün
