Kuran kursları: Yoksulluğun çaresizliği
Eğitimde güncel gündem başlığı Kuran kurslarında çocuklara yaşatılan istismar. Kamusal, laik eğitimi kazanamadığımız sürece çocuklara, gençlere yaşatılan istismar vakaları ne ilk ne de son olacak. Binlerce çocuk, genç neden Kuran kurslarında, neden tarikat yurtlarında sorusunun cevabı ise yoksulluğun çaresizliği ve 23 yıldır eğitimde kesintisiz sürdürülen iki temel hat; eğitimin piyasalaştırılması ve dinselleştirilmesi.
AKP’nin iktidara gelmesiyle, bu süreç adım adım işletildi. 2012’de 4 4 4 yasasının çıkarılması ve Şura kararları ile Kuran kurslarının yaygınlaştırılması hızlandırıldı. Son Şura kararlarında temel başlık ve hedef 4-6 yaş Kuran kurslarının yaygınlaştırılması oldu. Sıbyan mektepleri gibi isimlerle çeşitli tarikat yapılarının açtığı “merdiven altı” Kuran Kursları suç kapsamından çıkarıldı. Eğitimci niteliği taşımayan kişiler bu yerlerde istihdam edildi. Hatta toplum temelli kurumlar adı altında bu yerlere hukuki kılıf hazırlandı. Hafızlık eğitimi adıyla çocukların ilkokuldan itibaren okulla bağı koparıldı. Eğitim süreci fiilen 4 yıla düşürüldü. Okulla bağı kısmen koparılmayan imam hatip ortaokulları ile birlikte hafızlığa devam ettirilen çocukların aileleri aynı şehirde yaşasa dahi çocukların yatılı Kuran kurslarında kalması bir rutin haline getirildi.
***
Kamusal, parasız, bilimsel eğitime ayrılmayan kamu kaynakları bu yapılara aktarıldı. Şu anda hangi il milli eğitim müdürlüğünün sitesine giriş yapsanız il il, ilçe ilçe MEB dışı eğitim kurumları adıyla camilerde, okul içlerinde, STK adıyla faaliyet yürüten tarikat yapılarının açtığı yerlerin nasıl yaygınlaştığını herkes görebilir.
Çocukların kamusal eğitim hakkından sorumlu bakanlığın sitesinde MEB dışı eğitim kurumları adında bir bölüm var! Başta Maarif Platformu gibi yapılar olmak üzere zorunlu eğitim süresinin kısaltılması tartışması, talebi de bu süreçten bağımsız değil. Temel........
© Birgün
