menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Dört yeni okul modelinin amacı, daha fazla çocuk işçi daha fazla okul terki

23 7
12.09.2024

Geçtiğimiz hafta İstanbul’da “Eğitim Öğretim Yılı Açılışı, Eğitim Teknolojileri AR-GE ve Kalite Zirvesi” şatafatlı bir törenle yapıldı. Milli Eğitim Bakanı Türkiye genelinde meslek ortaokullarının açılacağını ve bu kapsamda 4 yeni okul modelinin hayata geçirileceğini açıkladı. Temel eğitimden ortaöğretime, din öğretiminden yükseköğretim ve yurt dışı eğitim genel müdürlüklerine hepsi tüm konuşmanın özellikle bu bölümünü alıntılayarak yaygınlaştırdılar.

Peki neden tüm genel müdürlükler özellikle konuşmanın bu bölümünü “sevinç çığlıkları” eşliğinde paylaştı? Yeni okul modelleri ile ne amaçlanıyor?

Öğrencilerin ihtiyacının, alanın gerçek bilgisine sahip olan öğretmenlerin bilgisi olmadan, aynı müfredatta ve eğitimle ilgili atılan her adımda olduğu gibi öğretmenlere rağmen yaşama geçirilen bu dört yeni okul modeli nedir?

Bakan konuşmasında “Türkiye’nin her bölgesinde sektörün ihtiyaç duyduğu elemanları yetiştirmek için 4 yeni okul modelini gündemimize aldık. Bu modeller, öğrencilerin erken yaşta mesleki eğitim alarak sektöre katılmalarını sağlayacak.” dedi.

Aslında okul modelinin ayrıntılarını incelemeden yalnızca bu ifadeler bile ne amaçlandığını özetliyor.

Eğitimin temel ilkesi olan çocuğun üstün yararı için değil sermayenin ihtiyacı için bu okulların açılacağı açıklanıyor. Öğrenci değil “eleman” yetiştirilmesi amaçlanıyor. Erken yaşta sektöre katılım denilerek de MESEM’lerle (mesleki eğitim merkezleri) 14 yaşa düşürülen çocuk işçiliği, yeni okul modelleri ile artık tüm meslek liseleri için geçerli oluyor hatta açılacak meslek ortaokulları ile çocuk işçiliği 11-12 yaşa düşürülüyor.

***

Meslek liselerinin ve özel meslek liselerinin, MESEM’lerin son 22 yılda sayılarının artışı baş döndürücü bir hızla gerçekleşti. Kamu okullarına, okul yemeğine ayrılmayan bütçeler destek, teşvik adıyla özel meslek lisesi sahiplerine aktarıldı. Örneğin 2011’de teşviklerle organize sanayi bölgeleri içinde ve dışında açılan özel meslek lisesi sayısı 45’e ulaşmışken 2020/2021’de sayıları 9 kat artarak........

© Birgün


Get it on Google Play