İnsanı ne ayakta tutar?
Ömür denen şey mutluluğa ulaşmak için kat edilen uzun bir yol mudur? Yolun hangi kilometresinde yakalanır mutluluk? Yolculuğu tüm çetin şartlarıyla göğüslerken, bir nefes alımlık sevinç dallarında açmaz mı onun tomurcukları? Bebek, ekmek ve toprak gibi kokan, dört mevsime aşina, solsa bile doğru zamanı kollayıp yeniden açan mutluluk çiçekleri…Onlar değil midir süsleyen tutarsız bir direniş mabedi olan insanı? Bir başka kişi, o nesne, bu yer, şu inanış olmadan açılmaz kimi mabetlerin kapısı. Hiçlik denizleri aşılmışsa kalp ve iç sesten inşa edilmiştir katları. Kolay işgal edilemez savunmasız hatları.
Can sıkıcı gündemde insanı ne ayakta tutar? Eminim herkesin dünya görüşüne, varlığının başkaları için ne ifade ettiğine, kendisini ne şekilde sağaltabildiğine bağlı olarak cevaplar çeşitlenecektir. Muhtemel cevapları içinde barındırdığını düşündüğüm kitaplardan örnekler vermek isterim bugün. Savaşta, hastalıkta, hayal kırıklığında, ölüm, ayrılık ya da yolculukta, ayakta kalabilmenin, anlamanın, sezmenin, görüp işitebilmenin, insanlı/insansız örnekleriyle bezeli resimli kitaplar…
Çanakkale Deniz Zaferi’nin 110. yılında kaleme alınan GELİNCİK NEDEN KIRMIZI? adlı kitap muharebeler sürecini çocukların konuya dair hassasiyetini gözeterek ele alıyor. Sorunun cevabını öğrenmek için izlenen rota, kitabın sonunda kararlılık ve dayanışma yüklü direnişin cepheler haritasını da çizmiş oluyor. Şehitler Abidesi’nde Ardıç’a , Anzak Koyu’nda Meşe’ye , Conkbayırı’nda Defne ağacına kulak veriyoruz. Tarihin ruhunu top-tüfek, acı-gözyaşı ile değil, masal-şiir ve rüzgarın diliyle yakalıyoruz. ‘Gelibolu Yarımadası Savaş Alanları Uzmanı’ Barış Kaya ön sözde ebeveynlere hitap ediyor. Hikâyenin bitiminde tarihçilerin üç aşamada incelediği muharebelerin stratejik dönüm noktaları anlatılıyor. İtilaf devletlerinin planlarını bozan cesur komutanları ve kahramanca direnen Anadolu halklarıyla tarihe geçen zaferi çiçeklerin diliyle anlamak isteyenler hikâyenin zarif kurgusunu, çocuk ruhunu incitmeyen barışçıl üslubunu sevecektir!
Kronik Çocuk, Yazan: Ayşegül Dede, Prof. Dr. Ebru Aktan Resimleyen: Neslihan Civan Görür
***
KANADIMDA YERYILDIZI bir farkındalık ve şifa hikâyesi. Kanadı kırılan saksağan bin bir çeşit mantarla dolu efsunlu bir ormana düşüyor. Saksağanın gökyüzünün ışığına duyduğu hasret ile yıldızlarla yeniden........
© Birgün
