Muayene katılım paylarında artış gerekli miydi?
Geçtiğimiz Cumartesi günü hekim ve diş hekimi muayenelerinde yurttaşlardan alınan katılım paylarında fahiş artış yapıldı. Yılbaşında memur ve memur emeklisi maaş zammının yüzde 11,54, diğer emeklilerin maaş zammının yüzde 15,75 olduğu bir ülkede muayene katılım payı zammı yüzde 200 ile 548 arasında değişiyor.
En yüksek artış eğitim ve araştırma hastanelerindeki (EAH) muayenelerde, yedi TL’den 45 TL’ye tam 6,4 kat. Bunun anlamı şudur, 14 bin 469 TL maaş alan bir emeklimiz aylığını almaya bankaya gittiğinde şeker hastalığı, tansiyon, kalp, göz, kulak, böbrek, karaciğer, bilcümle hastalıkları için muayeneleri ve aldığı ilaçlar nedeniyle maaşının kuşa döndüğünü görecek. 22 bin 104 TL alan asgari ücretlimiz ise ilaç almak için eczaneye gittiğinde katlanan katılım payını ödemeden ilacını alamayacak, sorumlusu olmadığı halde eczacı ile tartışacak.
Öyle ya, işsizliğin, yoksulluğun bu kadar arttığı, insanların barınamadığı, beslenemediği bir ülkede bu kadar yüksek zamlar neden yapılır? Sağlık Bakanlığı zammı sosyal medya hesabından bakın nasıl duyurdu: “TBMM’de kabul edilen GSS kanunundaki değişiklik sonrası SGK tarafından 17 yıl sonra İLK DEFA katılım payında bir fiyat düzenlemesi gerçekleştirilmiştir. Yapılan değişiklik ve düzenleme ile sağlık kurum ve kuruluşlarına başvuruların gerekli ölçüde yapılması hedeflenmiştir.”
Büyük ve koyu yazılanları açıklamada olduğu gibi yazdım. Her ifadenin üzerinde çalışıldığı ve öyle........
© Birgün
