menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Deprem bölgesinde sağlıksızlık halleri

13 3
15.02.2025

Yerle bir olmuş kentlerimiz, sayılar muhtelif, 50 binin üzerinde can kaybımız, yüz binin üzerinde yaralımız ile 6 Şubat 2023’de yaşadığımız felaketi yeterince kavrayabildik mi? Yaralarımızı sarabiliyor muyuz? Bir daha yaşamamak için ne yapıyoruz?

TTB ve SES ikinci yılın sonunda deprem bölgesindeki sağlıksızlığın fotoğrafını Hatay ve Adıyaman’da düzenlediği basın toplantılarında kamuoyu ile paylaştı. “TTB-SES Şubat 2023 Depremleri 2’nci Yıl Raporu Yönetici Özeti” yayımlandı.

Barınma temel bir insan hakkı ve düzgün barınma koşulları olmadan sağlıklı olmak mümkün değil. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 26 Ocak 2025 tarihli bülteninde deprem bölgesinde teslim edilen konut oranları Adıyaman’da yüzde 88,9, Gaziantep’te yüzde 81,9, Maraş’ta yüzde 45,2, Malatya’da yüzde 36,4 ve Hatay’da yüzde 30,4 olarak veriliyor. Yüzbinlerce insan 21 metrekarelik konteynerlerde yaşam mücadelesi vermeye devam ediyor.

“Dünyanın en büyük şantiyesini kurma” söylemleri ile devam eden inşaat sürecinde pek çok sorun var. Rapor durumu şöyle tarif ediyor: “Olabilecek en hızlı biçimde sadece bina inşaatına yönelinmesi; altyapı, ulaşım gibi temel planlamalara dikkat edilmemesi; eğitim, sağlık gibi hizmetlerin yeni konutlarla bağının kurulmaması; kısaca toplumsal ilişkilerle kenti yeniden inşa etme yerine meta olarak inşaat yapılması tercihi, deprem bölgesinde barınmayı bir kriz haline getirmiştir.” Ne acı, insanlara başını sokacak evler yapıyoruz derken, yaşamı ve toplumsal ihtiyaçları değil rantı önceleyen yaklaşım yeni sorunlar üretmeye başlamış bile.

Molozların........

© Birgün