menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

“Anadil” ve “anadili” karmaşası

21 0
15.03.2025

21 Şubat, Birleşmiş Milletler’e bağlı Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) kararıyla 2000 yılından beri tüm dünyada “Uluslararası Anadili Günü" olarak kutlanıyor. Bu etkinliklerin amacı, yeryüzü bahçesinde çiçeklenmiş dillerin çeşitliliği konusunda farkındalık yaratarak dünyadaki kültürel çeşitliliği desteklemek…

Ülkemizdeki kimi eğitim, kültür, sanat kurumları da her 21 Şubat’ta açıklamalar yaparak “Anadili Günü”nü kutluyorlar. Ne var ki günün adı basında çoğu zaman yanlış yazılıyor. Bu yanlış yazımlardan biri de 22 Şubat 2025 tarihli gazetemizde, konuyla ilgili bir haber başlığında yer aldı.

‘Anadilde eğitim hakkı…’ (BirGün, 22 Şubat 2025)

Daha önce de değinmiştik: “Anadil” (Langue mère) ile “anadili” (Langue maternelle) terimleri ayrı kavramlardır. Ne var ki bu iki kavram çoğu kez birbirine karıştırılıyor. “Anadil”, temel dil demektir. Oysa gazetemizin haberinde konu edilen “anadil” değil, “anadili”dir.

Anadil”, bir ya da birçok dilin türemiş olduğu kökdildir. Yani başka diller türetmiş ve birçok dilin ortak özelliklerini taşıyan dildir. Örneğin Latince ve Türkçe, bu diller arasındadır. Çünkü ikisi de birçok dile kaynaklık etmiştir.

Anadili” terimi ise, insanın içinde doğup büyüdüğü aile ya da toplum çevresinde ilk öğrendiği dili tanımlar. Dil Derneği’nin Türkçe Sözlük’ündeki tanımıyla söylersek: İnsanın çocukken anasından, evindekilerden ve........

© Birgün