menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Trieste’de sinema coşkusu

16 0
25.01.2025

Trieste’nin markalaşmasına katkısı olan Trieste Film Festivalinde seyirci gösterimlerin yapıldığı salonları sık sık tıka basa doldurdu.

Orta ve Doğu Avrupa sinemasına bilhassa eğilen etkinlik kentin bulunduğu otonom Friuli Venezia Giulia bölgesinde belirli bir halk kesiminin ticari sinema ürünlerinden daha fazlasına susamış olduğunu bir kez daha ispatladı.

Festivalin son senelerinde büyük alakayla karşılanan “Yaban gülleri, Avrupa’nın kadın filmcileri” bölümünde bu sene sıra Sırbistan’daydı. Uzun metrajlılar dışında dört kısa filmin sunulduğu bölüme davetli olan kadın yönetmenler Sırbistan’da uzun zamandır devam etmekte olan büyük çaplı öğrenci protestolarına dikkat çektiler; öğrencilerin manifestosunu Trieste’nin Miela tiyatro salonunda okuyarak iktidara adeta yapışmış olanlara karşı mücadelelerinde destek talep ettiler.

Mevzubahis bölümün dikkat çeken filmlerinden biri 78 gün (78 dana) adlı belgeseldi. Trieste’de bulunan filmin yönetmeni ve senaryo yazarı Emilija Gašić sempatik ve mütevazı tavırlarıyla da seyircinin alkışlarını topladı.

Amatör aile çekimlerinin olağanüstü montajıyla 1999 yılına geri dönerek Sırbistan’ın NATO tarafından bombalandığı anları kırsal kesimdeki bir evde resmen yaşadık. Yönetmenin kendisini küçük bir kız çocuğu olarak izlerken, kamerayı ellerinden hiç bırakmayan iki ablasının onunla uğraşmasını bazen esefle karşıladık, fakat layıkıyla direnen Emilija’nın zekâsına ve espri gücüne hayran kaldık. Şimdiye kadar Sırp mezalimi hakkında çok film seyrettiğimizden savaşın masum insanları nasıl hedef aldığını diğer cepheden seyretmek gayet yerinde bir beyin jimnastiğiydi.

Dünya prömiyerini Rotterdam film festivalinde yaptıktan sonra gezegenin muhtelif diyarlarında, 30’dan fazla uluslararası festivalde gösterilmiş olan 2024 yapımı 82 dakikalık film, içerdiği romantik ögelerle de takdir edilmeyi muhakkak ki hak ediyor.

Festivalin programına bu sene dahil ettiği Kuir Bakışlar (Visioni queer/Queer visions) adlı bölüm de seyircinin büyük alakasına mazhar oldu.

Trieste’nin nispeten küçük bir taşra kenti olmasının getirdiği dinamikler çerçevesinde ahlaki tabuların fazla kurcalanmadığı düşünülürse festivalin bu adımı kesinlikle yerinde oldu. Üstelik İtalya’da tekrar estirilmekte olan faşist rüzgârlar gayet karanlık bir........

© Bianet