menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

“Tüm polisler diyalog polisi olsa!”

15 1
15.02.2025

Einstein’ın “Barış zorla sağlanamaz, ancak karşılıklı anlayışla başarılabilir” sözüyle başlıyor Diyalog Polisi (Dialogpolisen/The Dialogue Police) adlı çarpıcı belgesel.

Yönetmen Susanna Edwards’ın kotardığı 2025 İsveç yapımı 90 dakikalık filmin senaryo ve başkalarıyla paylaştığı sinematografi hanesinde de tecrübeli sinemacının adını görüyoruz.

Gezegenin en demokratik diyarlarından biri olarak tanınan İsveç’te protesto yürüyüşleri polisin köhneleşmiş stratejilerinden ötürü yüzyılımızın başında çığırından çıkmıştı. 2001’de Avrupa Birliği zirvesinin yapıldığı Göteborg'da yüzlerce gösterici gözaltına alınmış, 19 yaşındaki bir nümayişçinin vurulup ağır yaralanması polis teşkilatı hakkında soruşturma açılmasına sebep olmuştu.

Polisler nümayişi kontrol altında tutmaktaki beceriksizlikleri bir yana, anayasa tarafından garanti altına alınmış yasal gösteri hakkını ihlal etttikleri için Yüce Mahkeme tarafından eleştirilmişti.

Bilhassa bu tarihten itibaren İsveç, nümayişçilerin hakkını korumak amacıyla muhtelif değişikliklere gitmiş, bu yönde atılan adımlardan biri olarak da "Diyalog Polisi Teşkilatı"nı kurmuştu.

Film boyunca aralarında Türkiyeli Şemsi en başta olmak üzere diyalog polisi memurlarını sahada, fazlasıyla karmaşık vazifelerini ifa ederken takip ediyoruz.

Kâh Paludan Rasmus tarafından Kuran yakılırken, kâh çevreyle alakalı kalabalık yürüyüşler gerçekleşirken, kâh gurbetteki İran vatandaşları tarafından Molla rejimi protesto edilirken, memurlarımız ortalığı sakinleştirmeye, göstericilerle sıradan polis memurları arasında arabuluculuk yapmaya çalışıyor.

Polis şiddetini eleştirmek için tertiplenen öfke dolu nümayişlerde de diyalog polisinin esas amacı vatandaşın kanuni protesto hakkını kullanmasına yönelik oluyor.

Soğukkanlılıklarını olası provokasyonlara karşı korumak üzere uzmanlaşmış memurların “Faydalı ahmak!” veya “Uşak!” gibi, yüzlerine söylenmiş sözlere bile tepkileri gayet makul, ne de olsa vazifeleri herkesin kendini ifade etme hakkını korumak. Bunu yaparken küstah dizi karakterlerini canlandırır gibi değil de, tevazu ve ciddiyetle, sağduyulu şekilde işlerine sarılıyorlar.

Sıradan polis memurlarına göre diyalog polislerinin yetkileri daha az olmasına rağmen çok daha donanımlı olduklarını görüyoruz. Nümayiş haklarını korumakla mükellef oldukları grupların motivasyonu, kültürleri, gelenekleri, dinleri, diyalog polisinin önceden çalışıp hazırlandığı mevzulardan bazıları. Psikolojik olarak dengede tutmaları gereken rollerinin de kaba saba yaklaşımlardan gayet uzak olması icap ediyor.

Bir nebze yakından tanıdığımız diyalog memurları Jimmy, Anna, Erik, Johan, Nicole ve Şemsi’yi nümayişçiler için trafik........

© Bianet