menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Trump Grönland Adası’nı yapay zekânın tekeli olmak için mi istiyor?

23 9
04.02.2025

Bildiğiniz üzere Donald Trump, geçen günlerde ABD Başkanı oldu ve göreve gelir gelmez birçok talepte bulundu. Bu taleplerden biri de Danimarka toprağı sayılan Grönland Adası’nı satın alarak ele geçirmekti. Her ne kadar gerek Danimarka Başbakanı gerekse Grönland Adası’nda yaşayanlar bu teklifi şiddetle reddetse de Trump’ın gücünü kullanarak 4 senelik yetki süresi içinde bu konuyu sürekli zorlayacağını düşünüyorlar. Peki neden birdenbire yılın çoğu günü soğuk ve kar kaplı Grönland kıymete bindi?

Yapay zekâ özellikle son 5 yılda oldukça öne çıkmış durumda. Son gelişmelerde yapay zekânın kendi kendini kopyalayabilme özelliği olduğu ve böylece yapay zekânın rahatlıkla bir ağ sisteminde çoğalabileceği görüldü. Buna ek olarak geçen günlerde yapılan bir akademik çalışmada yapay zekânın acı çekebildiği ve bu sayede havuç ve sopa yöntemiyle yapay zekâların daha rahat eğitilebileceği de bildirildi. Üstüne bir de geçen hafta açıklanan Çinli DeepSeek firmasının yapay zekâsının çok az bir bütçe ile kurulabilmesi, Çin’in ve hatta tüm Asya’nın bu rekabette ‘Bende varım!’ demesi anlamına gelmektedir. Yani yapay zekâ halen Turing Testi’ni geçememiş ve gerçek bir insan zekâsını mimik eden bir hale gelememiş olsa da, önümüzdeki 5 sene içinde çok ciddi olarak büyüyebileceği ve toplumda önemli değişikliklere sebep olabileceği görülüyor. Dolayısıyla uluslararası rekabette yapay zekâ her zamankinden daha fazla jeostratejik önem kazanmış durumda.

Bu yukarıdaki dönüşümün merkezinde ise yüksek performanslı GPU (Grafik İşlem Birimi) çipleri yer alıyor. GPU'lar, yapay zekâ algoritmalarını çalıştırmak için büyük bir işlem gücüne ihtiyaç duyar ve bu çiplerin üretimi için kritik öneme sahip bazı hammaddeler gereklidir. Yapay zekâ işlemcileri, büyük miktarda veri........

© Aydınlık