Birleşmiş Milletler Uzay Sürdürülebilirlik ve Kalkınma Çalıştayı izlenimlerim
Bir süredir İtalya’nın Milan şehrindeyim ve Birleşmiş Milletler Uzay Sürdürülebilirlik Çalıştayı’na özel davetli olarak katıldım. Bu yazıyı okuduğunuzda da yine Milan’da olan 75. Uluslararası Uzay Kongresi’ne katılarak tüm dünyadaki uzay gelişmelerini yakından inceleyeceğim.
75. Uluslararası Uzay Kongresi’nde olanları haftaya olan yazımda detaylı şekilde yazacağım, Ulusal Kanal ekranlarında da anlatmaya çalışacağım. Bu seneki Birleşmiş Milletler Çalıştayı’nın teması uzay çalışmalarının Birleşmiş Milletler Sürdürülebilirlik ve Kalkınma Hedeflerine katkısı ve dünyada bu konuda yapılan çalışmalardı.
Güney Amerika’dan, Avrupa’dan, Asya’dan çok sayıda uzay ajanslarını temsil eden katılıcımlar vardı. Özellikle Afrika’dan gelen uzay ajanslarına ciddi bir kontenjan ayrılmıştı. Genel olarak Afrika’da ve Latin Amerika’da yapılan sürdürülebilirlik çalışmalarına hayran kaldım.
Global South yani Küresel Güney isimli Güney Yarımküre’ye yakın blok ülkelerinin çok ciddi bir uğraş verdiklerini görmek mümkün. Keşke ABD’de ve Avrupa’da yapılan uzay çalışmaları biraz daha Latin Amerika ve Afrika ülkelerinde yapılan çalışmaları da desteklese.
Batı ülkeleri ile Doğu ülkeleri arasında yapılan uzay çalışmalarının halka katkısı anlamında Doğu ülkelerinde zaten ciddi bir eğilim vardı ama Küresel Güney ülkelerinin çalışmalarına bakarsak çok daha kısıtlı imkanlarla insanlığa katkı anlamında ve özellikle kendi halklarına yardım konusunda çabalarını takdir etmek lazım.
Birleşmiş Milletler’in 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi (SKH), 2015 yılında kabul edilen 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi kapsamında yer alan küresel hedeflerdir. Bu hedefler, yoksullukla mücadeleden çevrenin korunmasına kadar geniş bir yelpazeyi kapsar. Aslında bu hedefler tüm dünyayı kapsamaktadır ama elbette ülke bazında da önemleri rahatça görülebilir. Bu hedefleri hatırlayacak olursak:
1. Yoksulluğa Son (No Poverty):
Dünyadaki aşırı yoksulluğu sona erdirmek. Herkese yeterli kaynak, sosyal koruma sistemleri ve ekonomik fırsatlar sunmak.
2. Açlığa Son (Zero Hunger):
Açlıkla mücadele etmek, gıda güvenliğini sağlamak, beslenme yetersizliklerini azaltmak ve sürdürülebilir tarım yöntemlerini teşvik etmek.
3. Sağlıklı Bireyler (Good Health and Well-Being):
Herkese her yaşta sağlıklı bir yaşam sağlamak ve refahı artırmak. Sağlık hizmetlerine erişim, salgınlarla mücadele ve tıbbi araştırmaların desteklenmesi bu hedefe dahildir.
4. Nitelikli Eğitim (Quality Education):
Tüm insanlar için kapsayıcı ve nitelikli eğitim sağlamak, yaşam boyu öğrenme fırsatlarını teşvik etmek.
5. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği........© Aydınlık
visit website