menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Aydan sonra bir sonraki hedef mars: İnsanlık uzaya açılıyor

17 1
10.09.2024

Her ne kadar ülkemiz şu an ekonomik sorunlarla boğuşuyor olsa bile aynı zamanda dünyada insanlık tüm sıkıntılara, savaşlara ve problemlere rağmen varlığını güçlendirecek ve hatta Güneş Sistemine açılmasını sağlayacak projeler peşinde.

Dünyadaki petrol ve ham madde kaynakları tükendikçe, küresel ısınma artmaya devam ettikçe ve dünyanın iklim ve çevre dengesi değiştikçe insanoğlunun dünya dışında da varlığını devam ettirebilmesi bir nevi lojistik zorunluluk haline gelmektedir.

2030 yılında ilk ay yerleşim yerinin yapıtaşlarının başlayacağını daha önceki yazılarımda belirtmiştim. Bu konuda Çin ve ABD ciddi bir ay yarışı ve rekabeti içindeler. Ancak bir yandan insanlık bununda ötesini planlamaya başladı ve Mars gezegeni bir sonraki muhtemel hedef olarak gözüküyor.

Peki Mars gezegenini enteresan kılan şey nedir? Neden Mars gezegeni insanlık için aydan sonraki hedef? Her şeyden önce derin uzaya giderken bir sonraki durak Mars gezegeni. Bu anlamda zaten mantıksal olarak doğru seçim ama aynı zamanda dünyanın diğer tarafından bulunan gezegen Venüs’e kıyasla daha uysal bir atmosferi olması da çok önemli bir faktör.

Birçok bilim adamı Mars gezegeninin ileride atmosferinin “terraforming” denilen yöntemle düzeltilebileceği kanaatinde ve bir nevi aydan sonra ikinci üssün kurulabileceği bir gezegen olarak da Mars öne çıkıyor.

Dolayısıyla Mars'a insan gönderme hedefi, uzay araştırmalarında en heyecan verici ve zorlu projelerden biri olarak dikkat çekmektedir. Dünyadaki çeşitli uzay ajansları ve özel şirketler, Mars'a ulaşmak için yoğun bir şekilde çalışmaktadır.

NASA, SpaceX ve diğer birçok kuruluş, bu gezegene insanlı misyonlar düzenleme amacını taşımaktadırlar ve farklı stratejiler oluşturma peşindeler. Her biri farklı stratejiler ve teknolojiler geliştirmekte, bu da Mars’a ulaşmayı mümkün kılma çabasının çok boyutlu bir süreç olduğunu göstermektedir.

NASA, Mars’a insanlı bir misyon gerçekleştirme hedefi doğrultusunda 2030'lu yılları işaret etmektedir. 1970'lerden bu yana, NASA’nın Mars ile ilgili birçok önemli misyonu olmuştur. Özellikle 2012’de Mars’a indirilen Curiosity aracı, gezegenin yüzeyi hakkında önemli bilgiler sağlamıştır.

Ayrıca, 2020’de fırlatılan Perseverance misyonu, Mars’ta yaşamın izlerini aramak ve gelecekteki insanlı görevler için zemin hazırlamak amacıyla örnek toplama görevini üstlenmiştir. NASA’nın uzun vadeli planı, Ay'a dönüş projesi olan Artemis........

© Aydınlık


Get it on Google Play