Toprak vatan
Nadir toprak elementleri (NTE), benzer kimyasal özellikleri ve doğada birlikte bulunmaları nedeniyle periyodik tabloda bir grup olarak nitelendirilmektedir. NTE grubunun içeriğinde; 15 adet lantanit (lantan, seryum, praseodim, neodim, prometyum, samaryum, evropiyum, gadolinyum, terbiyum, disprosyum, holmiyum, erbiyum, tulyum, iterbiyum ve lütesyum), skandiyum ve itriyum elementleri bulunmaktadır. NTE, günümüz teknolojisinin birçok noktasında kritik rol oynamaktadır. Elektronik, bilgisayar, enerji, manyetik malzeme, savunma, uzay, havacılık, tıp, sağlık, aydınlatma, optik, kimya, katalizör, süper iletken, cam, seramik ve nükleer gibi birçok stratejik sektörün ihtiyaç kalemlerinden birisidir. Bu sektörlerde oluşan NTE talebindeki artışlar, nadir toprak elementlerinin önemini de artırmıştır. Bu nedenle kritik teknolojileri geliştiren ve üreten ülkeler için NTE rezervleri, stratejik ve jeopolitik öneme sahip kaynaklardır.
NTE rezervlerinin küresel düzeyde 121 milyon tona ulaştığı tahmin edilmektedir. Rezerve sahip ülkeler arasında 44 milyon tonla (800 milyon tonluk cevher rezervi) Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) başı çekmektedir. Ardından Vietnam (22 milyon ton), Rusya (21 milyon ton), Brezilya (10 milyon ton), Hindistan (6,9 milyon ton), Avustralya (5,7 milyon ton), Tanzanya (4,5 milyon ton), ABD (1,8 milyon ton), Grönland (1,5 milyon ton) ve Kanada (830 bin ton) gelmektedir.
Rezervler kadar önemli olan bir diğer konu ise cevher rezervlerinin rafine edilmesidir. 1170 bin ton rafine kapasitesiyle liderliğini koruyan ÇHC, tüm küresel üretim hacminin yüzde 80’ini elinde tutmaktadır. Diğer önemli üreticiler ise ABD, Avustralya, Rusya, Hindistan ve Brezilya’dır. NTE rezervi ve üretiminin fazla olması tek başına yeterli değildir, tüketim (talep) değerleri de yüksek olmalıdır. Yazımızın başında açıklık........
© Aydınlık
