menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Telgrafçı Hamdi’den 6G’ye uzanan bir mücadele

36 23
18.03.2025

Johannes Gutenberg'in matbaayı icat etmesi (1440), iletişim teknolojilerinde devrimsel bir sürecin başlamasına yol açmış ve gazete ile dergilerin geniş kitlelere ulaşmasını sağlamıştır. Samuel Morse'un telgrafı icadı (1837) ise bilginin elektrik sinyalleri aracılığıyla uzak mesafelere eş zamanlı olarak iletilmesini mümkün kılmıştır. Alexander Graham Bell'in telefonu icat etmesiyle (1876) sesli veri iletimi sağlanmış ve insanlık tarihinde ilk kez gerçek zamanlı konuşma mümkün hale gelmiştir. 1895 yılında Guglielmo Marconi tarafından icat edilen radyo, iletişim tarihinde ilk kablosuz iletişim aracı olarak yerini almıştır. Ardından televizyonun icadı (1920'ler) ile hem işitsel hem de görsel veri iletimi sağlanmış ve iletişim teknolojileri yeni bir çağa adım atmıştır.

1960'larda hayatımıza giren internet, e-posta, anlık mesajlaşma ve sosyal medya gibi araçlarla iletişim yöntemlerimizi kökten değiştirmiştir. 1990'larda ise mobil iletişim, "her zaman" ve "her yerde" kullanım imkânı sunarak hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. İnsanlık tarihi boyunca sürekli gelişen iletişim teknolojileri, insanların birbirleriyle ve dünyayla olan bağlantısını güçlendirmiştir.

Mobil iletişim teknolojileri, son çeyrek yüzyılda hızlı ve önemli gelişmeler kaydetmiştir. 1G'den 5G'ye kadar olan mobil iletişim nesilleri, yüksek hız ve kapasite alanında önemli ilerlemeler sağlamıştır. 1980'lerde ortaya çıkan 1G teknolojisi sadece ses iletimi sağlarken, 1990'larda SMS paketlerinin de eklenmesiyle 2G teknolojisi hayatımıza girmiş ve cep telefonu teknolojisinin temelleri atılmıştır. 2000'lerin başında 3G teknolojisi, daha yüksek veri hızı sunarak mobil internetin doğuşunu sağlamıştır. Her bir nesil, bir öncekine göre daha yüksek hız ve veri kapasitesi sunmuştur. 1G (2 kbps), 2G (64 kbps), 3G (2 Mbps), 4G (1 Gbps) ve 5G (10 Gbps) gibi hızlar, mobil iletişimdeki gelişmelerin en somut göstergeleridir.

Akıllı şehirler, otonom araçlar, sanal gerçeklik (VR), artırılmış gerçeklik (AR) ve nesnelerin interneti (IoT) gibi uygulamaları destekleyen........

© Aydınlık