menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

mRNA’yı nöronlara kim iletiyor?

27 7
previous day

Pensilvanya Üniversitesi Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Okulu bilim insanları, lipit nanopartiküllerin (LNP'ler) yalnızca kan-beyin bariyerini (KBB) geçmekle kalmayıp aynı zamanda nöronlar da dahil olmak üzere belirli hücre türlerini hedef alacak şekilde değiştirdiklerini kaydettiler. Çalışmanın bulguları Nano Letters dergisinde "Beyne Hedeflenen Sistemik mRNA Teslimatı için Peptid İşlevli Lipid Nanopartiküller" başlığıyla yayımlandı. Bu buluş Alzheimer ve Parkinson gibi nörolojik hastalıklar için potansiyel yeni nesil mRNA tedavileri için önemli bir adıma işaret ediyor.

Bilim insanları, peptidlerin nasıl hassas hedefleme molekülleri olarak hizmet edebildiğini ve LNP'lerin mRNA'yı özgün olarak beynin kan damarlarını ve nöronları kaplayan endotelyal hücrelere iletilmesini sağladığını gösterdi. Bu, nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde anahtar olacak hücre tiplerine mRNA'nın iletilmesinde önemli bir gelişmeyi temsil etmekte. Çünkü bu tür tedaviler için mRNA'nın doğru yere ulaşmasının sağlaması gerekmektedir.

Aynı araştırmacıların önceki çalışmaları, LNP'lerin KBB'yi geçip mRNA'yı beyne iletebildiğini kanıtlamıştı, ancak LNP'lerin hangi hücreleri hedeflediğini kontrol edilmeye çalışılmamıştı.

Biyomühendislik alanında uzman Doç. Dr. Michael J. Mitchell, ilk çalışmalarının, kavram kanıtı niteliğindeki bir lipit nanoparçacık tasarımı olduğuna dikkat çekti. Dr. Mitchell “Pennsylvania'dan Kaliforniya'ya bir paket gönderebileceklerini göstermek gibi olduğunu, ama paketin Kaliforniya'da nereye varacağı hakkında hiçbir fikirlerinin olmadığı” benzetmesini yaptı. Araştırmacılar, bu çalışmada artık peptitlerle paketi, kırmızı posta kutusu olan her ev gibi ortak özelliklere sahip belirli hedeflere yönlendirebiliyor.

KBB'yi geçmek zordur çünkü........

© Aydınlık


Get it on Google Play