İşgücü İstatistikleri 2024 ve DEF (WEF) İşlerin Geleceği Raporu 2025
TÜİK’in yayınladığı ‘İşgücü İstatistikleri 2024’ raporu yayınlandı. Önce ona bakalım, sonra da geleceğe bakarız.
Son yıllarda uluslararası çalışma ekonomisi yazınında ve istatistiklerinde çok önemli bir veri durumuna gelen geniş tanımlı işsizlik oranı (TÜİK’in verilerine bakarsak) 2014’ten bu yana yayımlanan bu sonuçların en yüksek değerine ulaşmış: yüzde 26,7! Hatta Ocak 2025’de de yüzde 28,1 olmuş! Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) geniş tanımlı işsizliği zamana bağlı eksik istihdam edilenleri (kısa zamanlı çalışanları, mevsimlik çalışanları), standart işsizleri ve potansiyel işgücünü (halen çalışmayıp iş bulursa çalışmak isteyenleri) işsizliğe dâhil edip (atıl işgücü oranı olarak) hesaplamaktadır.
Bu arada ‘fırsat penceresi’nin de (genç nüfusun da) boşta gezdiği anlaşılıyor. Ne eğitimde ne işte (NENİ) olan 15-24 yaş arası olan gençlerin oranı yüzde 16,3 ve de kadınlarda bu oran yüzde 22,3 iyi mi!
Rakamlarda astronomik rakamlar gözükmediğine aldanmak safdillik olur. Çalışmak isteyeni az olan toplumun işsizliği de çok yüksek çıkmaz! Başka bir göstergeye bakalım: İşgücüne katılım oranı! TÜİK verilerine bakarsak 2015-2024 döneminde (10 yılda) işgücüne katılım oranı ortalama yüzde 52,2 olmuş. Son veri de yüzde 54; ama ne astronomik artış, gülsek mi ağlasak mı? Kadınlarda ise bu oranlar: yüzde 32,9 ve 36,8! Tam bir ağlatısal manzara!
Tüketici güven endeksinde
İstihdam edilenlerin sektörel dağılımı ise şu şekilde olmuş: Tarım (yüzde 14,8), Sanayi (yüzde 20,7), İnşaat (yüzde 6,6), Hizmet (yüzde 57,9). Tarımsal üretimde sorunlar (maliyet, nüfus azalması ve yaşlanması vb.) diz boyu tabii ki düşük olur! TMMOB raporları ve iş insanlarının........
© Aydınlık
