menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Dünya Yaratıcılık ve Yenileşim Günü (21 Nisan)

17 6
21.04.2025

Yaratıcılığın evrensel bir tanımı üzerinde görüş birliği sağlandığı söylenemez. Kavramın geçimbilimsel, toplumsal ve sürdürülebilir gelişme bağlamında sanatsal ifadeden sorun çözmeye dek birçok yoruma açık olduğu ortadadır. Bu yüzden Birleşmiş Milletler 21 Nisan’ı ‘Dünya Yaratıcılık ve Yenileşim (İnovasyon) Günü (DYİG)’ olarak belirlemiştir. Bunun nedeni insanî gelişmenin tüm boyutlarında yaratıcılığın ve yenileşimin rolü konusunda farkındalığın artırılmasıdır. Hatta Birleşmiş Milletler 2021 yılı’nı “ Sürdürülebilir Gelişme için Yaratıcı Ekonomi (Creative economy for Sustainable Development) ” yılı ilan etmişti.

Yaratıcılık kim olduğumuzu ve neye değer verdiğimizi gösterir. Yaratıcılığın zengin bir ekin (kültür) karmasının oluşmasına ve toplumsal-geçimbilimsel gelişmeyi destekleyeceği konusundaki görüş oldukça yaygındır. İşte bu görüş bağlamında UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) 2005’te kabul edilen bir sözleşmenin ardından ülkelerin yaratıcı endüstrilerini güçlendirmelerini ve sanatsal özgürlüklerini artırmalarını desteklemeye başlamıştır.

Sözünü ettiğimiz sözleşme 2005 yılında gerçekleşen 33. UNESCO Genel Konferansında; ekinsel ifadelerin çeşitliliğini korumak ve ekinsel varsıllıklardan yararlanarak ekin endüstrisi alanında yeni üretimler yapmayı desteklemek gibi amaçlarla hazırlanmış ve ‘UNESCO 2005 Kültürel İfadelerin Çeşitliliğinin Korunması ve Geliştirilmesi Sözleşmesi’ olarak kabul edilmiştir.

Yaratıcı ekonomi kavramının da tek bir tanımı yoktur. Bu kavram, insan yaratıcılığı ile düşünceler ve düşünsel iyelik (fikrî mülkiyet), bilgi ve uygulayımbilim (teknoloji) arasındaki ilişkiler bağlamında sürekli gelişen bir özelliğe sahiptir. Yaratıcı ekonomi temel olarak ‘yaratıcı endüstriler’in dayandığı bilgi bazlı ekonomik etkinliklerdir.

UNCTAD’a göre yaratıcı ekonomi, yaratıcılığı ve düşünsel sermayeyi birincil girdi olarak kullanan mal ve hizmetlerin yaratılmasını, üretilmesini ve dağıtılmasını kapsar. Reklamcılık, mimarlık, sanat, el sanatları, tasarım, müzik ve film yapımı, yayıncılık ve video oyunları vb. gibi çeşitli faaliyetleri içerir.

Yaratıcı endüstriler gelir üretme, iş yaratma ve dışsatım kazançları bağlamında dünyanın yüksek dönüşümlü bir sektörüdür.

Kültür, sürdürülebilir kalkınmanın temel bir bileşenidir ve birey ve toplum için kimlik, yenilik ve yaratıcılığın kaynağıdır. Aynı zamanda yaratıcılık ve ekin, kapsayıcı sosyal........

© Aydınlık